Antena 3 CNN Actualitate Social Cea mai mare platformă de hackeri online din lume a fost destructurată. Peste două milioane de oameni au căzut victime

Cea mai mare platformă de hackeri online din lume a fost destructurată. Peste două milioane de oameni au căzut victime

Închiderea celei mai mari platforme de cybercrime arată cât de vulnerabil suntem în fața hackerilor. Peste două milioane de oameni au căzut victime.

Cea mai mare platformă de hackeri online din lume a fost destructurată. Peste două milioane de oameni au căzut victime
Sursa foto: Getty Images I gorodenkoff
de Ştefan Petrică    |    07 Apr 2023   •   09:14

Platforma "Genesis market" vindea informații furate pentru conectarea la conturi bancare și site-uri de shopping, iar în momentul în care polițiștii din mai multe țări au făcut descinderi și au oprit-o, datele a peste două milioane de oameni erau tranzacționare.

Genesis market a fost considerat unul dintre cei mai mari facilitatori ai infracțiunilor, cu peste 1,5 milioane de registrări de boți, însumând peste două milioane de identități la momentul înlăturării sale.

Principalul obiect de activitate infracțional ar fi fost identitățile digitale.

"Această piață ar fi oferit spre vânzare ceea ce proprietarii pieței au denumit "boți" care ar fi infectat dispozitivul persoanelor vătămate prin atacuri malware sau de preluare de conturi.

Citeşte şiDatele tuturor austriecilor, furate de un hacker olandez. Au fost compromise inclusiv înregistrările medicale

Astfel, la achiziționare a unui astfel de bot, persoanele bănuite ar fi avut acces la toate datele colectate de acesta, cum ar fi amprentele digitale, autentificările salvate și datele de completare automat a formularelor", potrivit autorităţilor.

Spre deosebire de alte astfel de piețe, Genesis market era accesibilă pe internetul deschis, deși accesul era facilitat numai pe bază de invitație.

Accesibilitatea sa și prețurile ieftine ar fi scăzut foarte mult, bariera de intrare pentru cumpărători transformând-o într-o resursă populară printre hackeri.

Operațiunea care a dus la închiderea site-ului a avut loc simultan în mai multe țări.

"La nivel național, Poliția Română, împreună cu D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, a efectuat șapte percheziții domiciliare și a pus în executare patru mandate de aducere emise pe numele a patru bănuiți.

Persoanele vizate ar fi achiziționat de pe platforma Genesis Market, în scopul săvârșirii altor infracțiuni de natură informatică, pachete cu date de conectare la diverse conturi informatice a 513 victime, inclusiv de cetățenie română”

"Peste 80 de milioane de credenţiale compromise aparţinând la două milioane de victime la nivel internaţional au fost compromise de grupul din spatele acestui site. 
Acum folosim tactici cibernetice împotriva escrocilor şi dacă sunteţi un infractor care încearcă să cumpere acreditări compromise ar trebui să fiţi îngrijorat de faptul că NCA are acum datele voastre", potrivit National Crime Agency.

Dacă aveți suspiciunea că datele dumneavoastră au fost compromise, trebuie să fiți atenți la câteva semne:

De exemplu, un dispozitiv care funcționează lent și care se repornește singur.

Apoi, verificați conturile dumneavoastră online pentru a vedea dacă a existat vreo activitate neautorizate, cum ar fi încercări de autentificare din locații ciudate, mesaje trimise din contul dumneavoastră sau transferuri de bani pe care nu le recunoașteți.

"Cu peste 1,5 milioane de boți listați pe "Genesis market" sunt șanse ca creditele dumneavoastră să fi ajuns deja la vânzare pe această piață.

Specialiștii atrag atenția că trebuie să vă asigurați că dispozitivele mobile și computer-ul au întotdeauna instalate cele mai recente actualizări de securitate, acolo unde este posibil și să folosiți parole puternice și verificare în doi pași pentru conturile online.

Acestea conțin o mulțime de informații pe care infractorii le pot folosi pentru a vă înșela.

Printre ele se numără informații personale, dar nu sensibile, care pot fi folosite pentru a crea încredere, cum ar fi numele familiei sau al prietenilor, cu cine face tranzacții bancare și unde aveți tendința de a face cumpărături online.

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close