Antena 3 CNN Actualitate Social Proiect controversat: Jandarmii vor putea percheziționa fără mandat

Proiect controversat: Jandarmii vor putea percheziționa fără mandat

Proiect controversat: Jandarmii vor putea percheziționa fără mandat
Sursa foto: Foto: Facebook
31 Mar 2017   •   14:11

PSD a depus o lege extrem de controversată în Parlament care reorganizează în totalitate Jandarmeria Română şi le dă puteri sporite.

Iniţiatorul legii, deputatul social-democrat Viorel Salan spune că jandarmii au nevoie de competenţe sporite pentru a apăra mai bine ordinea publică.

De exemplu, anumiţi jandarmi vor putea primi calitatea de organe de cercetare ale poliţiei judiciare. De asemenea, jandarmii vor putea efectua perchezitii corporale fara mandat.

„Din punct de vedere tenic, au trecut peste 11 ani a legii 550 din 2004 societatea a evoluat și instituția la fel. Trebuie armonizat cadrul normativ cu alte legi speciale. Faceam vorbire de legea 550. Acum legea nu prevede ca jandarmul poate duce la sediu persoanelor a căror identitate nu a putut fi stabilită sau pe cei care aduc atingere valorilor sociale. Este atribuția jandarmului să apere ordinea publică. Are atribuții de legitimare și stabilirea identității, dar nu este prevăzută și conducerea la sediu când nu ii poate idententifica. În România există poliția care menține ordinea publică și Jandarmeria”, a declarat Viorel Salan, inițiatorul legii.

×
Subiecte în articol: Jandarmeria Romana
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close