Antena 3 CNN Actualitate Social A început recensământul online. Ce întrebări au primit românii în chestionare

A început recensământul online. Ce întrebări au primit românii în chestionare

Recensământ populaţiei organizat online în România a început luni, 14 martie, iar chestionarul se poate completa până la 15 mai. Cei care completează formularul în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită. ”În ce măsură v-a afectat pandemia de coronavirus (COVID-19)?”, este doar una dintre întrebările pe care oamenii au regăsit-o la rubrica "efectele pandemiei".

A început recensământul online. Ce întrebări au primit românii în chestionare
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
de Iulia Gorgorin    |    16 Mar 2022   •   23:21

Din 14 martie începe ”autorecenzarea“, iar din 16 mai 2022, recenzorii ies pe teren cu chestionare pe tablete.

Întrebările vizează informații referitoare la persoanele care locuiesc în gospodărie, gradul de rudenie dintre acestea, starea civilă, dacă au existat căsnicii anterioare, nivelul educației, dacă știți să scrieți sau să citiți, dacă aparțineți unui cult religios, sau informații referitoare la locul de muncă.

Exemple de întrebări din chestionar

Potrivit ziare.com, ceea ce iese în evidență de această dată este rubrica ”efectele pandemiei”, care include o întrebare:

”În ce măsură v-a afectat pandemia de coronavirus (COVID-19)?”.

Răspunsurile posibile sunt: ”deloc”, ”în mică măsură”, ”oarecum”, ”în mare măsură”, ”foarte mult”.

"Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populaţie pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor a fost suprasolicitat. Astfel, până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Naţional de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi vă mulţumim pentru interesul manifestat", a anunţat, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Completarea chestionarului durează între 10 și 20 de minute.

Cum se face autorecenzarea

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași.

Primul pas este accesarea Platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.

Pasul doi - persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul "Finalizare" și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Dacă aveți nelămuriri privind răspunsul pe care trebuie să îl completați la anumite întrebări, puteți suna la call center, la numărul 0314 33 83 00.

Dovada pentru a primi o zi liberă

Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal (CNP), după care în cursul validării acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. 

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. 

Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

"La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat", a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Ce amenzi riscă cei care dau informaţii false

Important de știut este faptul că dacă refuzați să vă autorecenzaţi nu veți fi amendat, însă dacă informațiile pe care le oferiţi sunt eronate sau incomplete, riscați amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei. 

Potrivit INS, din 2011 și până în prezent, țara noastră a pierdut peste 1 milion de oameni din populația rezidentă.

 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close