CANDIDAȚI
Antena 3 CNN Actualitate Social Specialiştii sunt în alertă. Mutaţiile virusului gripei aviare ar putea declanșa o viitoare pandemie

Specialiştii sunt în alertă. Mutaţiile virusului gripei aviare ar putea declanșa o viitoare pandemie

A.E.D.
2 minute de citit Publicat la 14:03 03 Feb 2025 Modificat la 14:45 03 Feb 2025
Un microbiologist verifică una dintre probe în laborator.
Interacţiunea dintre animalele sălbatice, păsările de curte, animalele de fermă şi oameni este un factor de răspândire a gripei aviare. Sursa foto: Getty Images

Oficialii din cadrul agenţiilor Uniunii Europene pentru boli şi alimente au dezvăluit în cel mai nou raport privind gripa aviară că virusul evoluează într-un ritm alert şi că există posibilitatea de a se declanşa viitoare pandemii. Potrivit specialiştilor, în prezent sunt 34 de mutaţii genetice potenţiale care ar putea creşte posibilitatea transmiterii gripei aviare de la animale la oameni în Europa.

Concluziile celor de la Centrul european de prevenire şi control al bolilor (ECDC) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) se bazează pe date ample, inclusiv analize genetice, studii de caz la om şi prezenţa anticorpilor pentru a prezenta riscurile actuale şi strategiile de atenuare. 

Sunt recomandate măsuri de supraveghere

Folosind o abordare de tip "o singură sănătate", oficialii agenţiilor europene pentru boli şi alimente au emis avize ştiinţifice care evaluează mutaţiile virusului gripei aviare şi potenţialul acestor virusuri de a se răspândi la om. Tototdată, ei au întocmit o listă cu recomandări pentru sectorul sănătăţii animale şi cel al sănătăţii publice.

"Evoluţiile la nivel global ne cer să rămânem în alertă şi să ne asigurăm că Europa este pregătită să răspundă ameninţării gripei aviare. ECDC sprijină statele membre ale UE/SEE în pregătirea, prevenirea şi limitarea potenţialelor focare viitoare la animale şi oameni. Existenţa unor planuri de pregătire solide este esenţială pentru protejarea sănătăţii publice în Europa", a transmis Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC, în comunicatul publicat pe site-ul agenţiei.

Conform celor mai noi informaţii, riscul de infectare pentru populaţia europeană, în general, rămâne scăzut şi de la scăzut la moderat pentru persoanele expuse în mod obişnuit la animale potenţial infectate. Momentan, cazurile de infectare la om au fost reduse. În Regatul Unit a fost raportat primul caz din această iarnă în urmă cu o săptămână. Pe de altă parte, în Statele Unite s-au înregistrat 67 de cazuri şi un deces.

"În 2024, virusurile gripei aviare şi-au extins raza de acţiune, infectând specii neafectate anterior. În timpul cercetării noastre au fost identificate mutaţii cheie legate de o potenţială răspândire la om, care necesită detectare şi răspuns rapid. Colaborarea şi schimbul de date de-a lungul lanţului de actori implicaţi rămân esenţiale în abordarea situaţiilor emergente", a declarat Bernhard Url, directorul executiv interimar al EFSA, conform sursei citate.

Virusul s-a răspândit şi la alte specii

Statisticile arată că, în ultimii ani, gripa aviară a fost înregistrată la niveluri ridicate în rândul păsărilor sălbatice şi al speciilor de crescătorie. În această perioadă, virusul s-a răspândit şi la alte specii, inclusiv la foci şi la bovine de lapte. 

Situaţia din prezent s-ar putea agrava dacă ar exista o "transmitere confirmată de la om la om", a menţionat Edoardo Colzani, responsabil cu virusurile respiratorii la Centrul european de prevenire şi control al bolilor (ECDC). Din nefericire, acest risc este în creştere. Experţii din cadrul ECDC şi EFSA au identificat 34 de mutaţii genetice-cheie, care fac ca virusul să devină mai susceptibil de a trece de la animale la oameni, dar şi de a se replica pentru a permite transmiterea de la om la om.

Faptul că virusul conţine acum toate aceste caracteristici este un "eveniment sporadic", a precizat Alessandro Broglia, ofiţer ştiinţific superior la EFSA. Din cele 27.000 de secvenţe de virus evaluate, 144 conţineau caracteristicile necesare pentru a sări şi a se răspândi printre oameni. "Acestea au fost izolate, în principal în Asia şi Africa, şi niciodată, în Europa", a mai adăugat oficialul.

Interacţiunea dintre animalele sălbatice, păsările de curte, animalele de fermă şi oameni este un factor de răspândire, au mai avertizat specialiştii.

×
x close