Antena 3 CNN Actualitate Social Taxa pe sticle și borcane a intrat în vigoare. Cât vom plăti în plus

Taxa pe sticle și borcane a intrat în vigoare. Cât vom plăti în plus

Taxa pe sticle și borcane a intrat în vigoare. Cât vom plăti în plus
Sursa foto: Foto: pixabay.com
31 Mar 2019   •   18:42

Comercianţii sunt obligaţi, de duminică, să plătească 0,5 lei clienţilor care returnează ambalajele reutilizabile, măsura urmând să se aplice, din 2022, şi pentru unele ambalaje nereutilizabile.

Potrivit Profit.ro, măsura a fost instituită de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă din vara anului trecut, care prevede introducerea unei garanţii de 0,5 lei pentru fiecare ambalaj primar reutilizabil pentru produse destinate consumului popilaţiei, începând din 31 martie 2019. 

Și clienții vor plăti 50 de bani în plus în magazine pentru fiecare băutură îmbuteliată, însă vom recupera banii dacă returnăm sticlele goale. În acest condiții, marile magazine sunt obligate să amenajeze spații speciale pentru ambalajele aduse de clienți, în așa fel încât să susțină reciclarea.

Astfel, operatorii economici care introduc pe piaţa națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi, totodată, să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma "ambalaj reutilizabil".

Ordonanţa a fost adoptată întrucât, în caz contrar, România risca să fie trimisă în judecată de Comisia Europeană pentru neimplementarea acestor obligaţii privind reciclarea ambalajelor din comerţ şi a altor obligaţii privind deşeurile.

×
Subiecte în articol: sticle
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close