Antena 3 CNN Actualitate Social Thomas Waitz, Parlamentul European: În ceea ce privește exploatarea forestieră ilegală, autoritățile din domeniul forestier și Romsilva ar trebui să se afle în centrul atenției publice

Thomas Waitz, Parlamentul European: În ceea ce privește exploatarea forestieră ilegală, autoritățile din domeniul forestier și Romsilva ar trebui să se afle în centrul atenției publice

 Thomas Waitz, Parlamentul European: În ceea ce privește exploatarea forestieră ilegală, autoritățile din domeniul forestier și Romsilva ar trebui să se afle în centrul atenției publice
31 Mai 2018   •   15:32

Referindu-se la raidurile de la sediul firmei austriece de cherestea Schweighofer, Thomas Waitz, care a vizitat site-urile diferitelor companii austriece de cherestea, precum și Parcul Național Forest Domogled săptămâna trecută, subliniază: "În timpul vizitei mele la site-urile companiei Schweighofer, am putut fi convins că sistemul lor de monitorizare reprezintă un mare pas înainte. Dacă toate companiile din România ar implementa sisteme similare și fiecare bucată de lemn ar fi fost monitorizată, situația s-ar îmbunătăți. De exemplu, Kronospan, o altă companie austriacă, nu a vrut nici să vizitez site-ul lor, nici să vorbească despre modul în care își cumpără lemnul. Dacă nu au nimic de ascuns, de ce doresc să fie transparenți? Kronospan nu a implementat niciun sistem de urmărire precum Schweighofer. Evident, Kronospan nu le pasă dacă lemnul lor provine din surse ilegale ", se arată într-un comunicat de presă.

Totuși, Waitz insistă să sublinieze că cea mai mare problemă pentru patrimoniul natural românesc este modul în care acționează autoritățile forestiere, Ministerul și Romsilva.

"Exploatarea forestieră ilegală nu ar fi posibilă dacă autoritățile forestiere și Romsilva și-ar face treaba pentru a controla în mod corespunzător companiile private".

Thomas Waitz a vizitat o parte din Parcul Național Domogled, care a fost gestionat de Romsilva și unde s-a demonstrat în mod clar încălcări ale legii românești și europene existente. În plus, administratorii Romsilva au recunoscut că nu au controlat în mod adecvat firmele din lemn, susține comunicatul de presă.

Ca membru al Parlamentului European, Thomas Waitz subliniază: "Parlamentul European salută orice acțiune care ajută la stoparea exploatării forestiere ilegale în România. Raidul împotriva companiilor private este un lucru, dar avem nevoie și de îmbunătățiri substanțiale în gestionarea parcului național și a siturilor Natura 2000. Ne așteptăm ca autoritățile române să aibă, de asemenea, o privire asupra activităților Romsilva ".

×
Subiecte în articol: paduri
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close