Traian Băsescu spune cine are interese să nu trecem la moneda euro

09 Sep 2017   •   17:20
Traian Băsescu spune cine are interese să nu trecem la moneda euro Foto: Agerpres

Fostul preşedinte Traian Băsescu spune că în România sunt partide şi bănci, inclusiv Banca Naţională, care nu au interesul trecerii la moneda euro, potrivit news.ro.

„În momentul de faţă, niciun partid din România nu abordează tema casei noastre comune, care este Uniunea Europeană, când noi trebuie să începem să le vorbim românilor despre Uniunea Europeană şi despre nevoia de integrare. Mai mult, avem partide care ne spun «să nu ne spună nouă Bruxelles-ul» - eu vă spun că nu sunt exagerări -, «ce ne trebuie nouă euro?» De ce să îi trebuiască euro? E un mare business să nu fii în zona euro. Dacă intri în euro, jupânul băncilor devine Banca Centrală Europeană, cursul de schimb se stabileşte la nivelul Uniunii Europene, e lăsat liber, profiturile din cursul de schimb pe care le obţin băncile nu se mai pot obţine. De ce să nu stăm noi cu leul nostru strămoşesc", a spus liderul PMP.

Traian Băsescu a mai susţinut că dacă România ar trece la moneda euro, guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu ar mai da "lecţii docte", deciziile de politică monetară urmând să fie stabilite de Banca Centrală Europeană.

„Dar interesele unor grupuri ale băncilor din România, inclusiv ale Băncii Naţionale... Păi cum să mai iasă doctor Isărescu să dea lecţii docte de la înălţimea scaunului de guvernator al Băncii Naţionale? Dacă treci la euro, atunci trebuie să te uiţi în gura lui Mario Draghi, care este preşedintele Băncii Centrale Europene, când vine vorba de inundat piaţa cu euro, de retras, de mărit masa monetară, de redus masa monetară", a adăugat liderul PMP.

Parteneri
x close