Antena 3 CNN Actualitate Social Veste proastă pentru proprietari: Ipotecă pe casele datornicilor la întreținere

Veste proastă pentru proprietari: Ipotecă pe casele datornicilor la întreținere

Veste proastă pentru proprietari: Ipotecă pe casele datornicilor la întreținere
28 Sep 2018   •   08:29

Asociaţiile de proprietari vor putea cere institurea unei ipoteci pe apartamentele celor care nu plătesc intreţinerea.

Asta va faca ca proprietarii să nu-şi mai poată vinde casa până nu achită sumele restante, potrivit noii legi a asociaţiilor de proprietari.

Proiectul mai prevedere obligativitatea proprietarilor, în situaţii de urgenţă, să deschidă uşa şefului de scară, altfel riscă amenzi de până la trei mii de lei. Sancţiuni pot primi şi cei care nu participă la şedinţele de bloc. Administratorii se tem că noile prevederi vor crea haos.

Potrivit noii legi, dacă un rău-platnic nu achită întreținerea timp de trei luni, i se poate pune o notificare în cartea funciară și nu mai poate vinde apartamentul. Apoi ar putea chiar să piardă casa. Administratorii spun că traseul până la recuperarea banilor nu e, totuşi, uşor.

Noua lege mai prevede ca proprietarii care îşi închiriază apartamentul vor trebui să anunţe asociaţia în cel mult 10 zile de la semnarea contractului. De asemenea, la bloc vor putea să se înființeze și asociații de chiriași. Prin lege mai este reglementat şi faptul că cei care locuiesc la primul nivel vor fi scutiți de la plata cheltuielilor pentru lift. În plus, asociațiile de proprietari vor fi obligate să constituie un fond anual de reparații, precum și un fond de rulment.

Potrivit noii legi, proprietarii nu mai pot face lucrări exterioare pe cont propriu. Orice modificare la faţadă trebuie făcută întregii clădiri.

×
Parteneri
Șoferii, avertizați să nu cumpere astfel de anvelope, deși prețul lor este foarte mic
x close