Antena 3 CNN Actualitate Sondaj: Sunteți Pro sau Contra referendumului în ziua alegerilor?

Sondaj: Sunteți Pro sau Contra referendumului în ziua alegerilor?

Sondaj: Sunteți Pro sau Contra referendumului în ziua alegerilor?
Sursa foto: foto: captura Antena 3
22 Mar 2019   •   20:58

UPDATE: Doar 5,4% dintre telespectatorii Antena 3, care au votat prin SMS la 1227, sunt de acord cu organizarea unui referendum pe teme de justiție în ziua algerilor parlamentare.

94,6% sunt împotriva unei astfel de decizii.

----------------------------

Vom avea referendum pe teme de justiție în ziua alegerilor pentru Parlamentul European sau nu?

Aceasta este marea întrebare care a învolburat apele.

Răzvan Dumitrescu invită românii să participe la dezbaterea lansată la "Subiectiv Față în față".

Trimiteți PRO sau Contra prin SMS la 1227 (0,6 euro/sms, TVA inclus)

 

Nimic nu este tranşat, nimic nu este oficial, nici măcar preşedintele Klaus Iohannis nu e hotărât sută la sută să anunţe referendumul în ziua europarlamentarelor, însă anunțul său a fost suficient pentru a învolbura apele.

Reprezentanţii puterii au luat foc şi îl acuză pe Klaus Iohanniscă face jocurile politice ale partidelor din opoziţie.

Lucrurile nu sunt deloc simple pentru Klaus Iohannis, care trebuie să spună clar dacă vom avea referendum în ziua europarlamentarelor sau e doar o discuţie pentru a testa piaţa şi reacţiile politice.

Deşi este candidatul oficial la prezidenţiale din partea PNL, iniţiativa lui Iohannis nu este văzută prea bine în rândurile liberalilor, care şi-au făcut un calcul simplu. Tema referendumului nu avantajează PNL, ci mai degrabă USR şi zona #Rezist.

Preşedintele Klaus Iohannis are nevoie de maşina de vot a PNL, formată din primari şi structuri teritoriale, mult mai bine organizate decât USR-Cioloş. În acelaşi timp, Iohannis ştie că există un electorat de dreapta care de obicei nu vine la vot decât în momente emoţionale puternice. Ăsta e electoratul de tip USR-Cioloş-#Rezist.

Vineri, preşedintele României a făcut un pas concret înainte şi a chemat reprezentanții societății civile la consultări pe tema referendumului pe justitiție, discuțiile urmând să aibă loc marți, 26 martie, la Palatul Cotroceni. Anunțul a fost făcut de Elena Calistru, de la organizația Funky Citizens, pe Facebook.

Deputatul PNL Dan Vîlceanu este Pentru un astfel de referenum în ziua alegerilor pentru europarlamentare

"Dacă vrei să și treacă acel referendum, și să nu se întâmple cum s-a mai întâmplat în istoria recentă, trebuie să găsești un moment în care oamenii să se prezinte la vot, în care oamenii vin să voteze.

Eu cred că alegerile atrag oamenii la vot și nu referendumul", a spus Dan Vîlceanu.

Știre în curs de actualizare

Senatorul PSD Șerban Nicolae este Contra organizarii unui referendum pe teme de justiție cu ocazia europarlamentarelor.

"Sunt multe argumente. Primul pe care l-aș aduce în discuție este chiar cel dat de Iohannis și de susținătorii săi și anume acela că ar putea să păcălească electoratul în sensul că 'vin pentru alegeri - cu ocazia asta îi întrebăm și altceva'.

Al doilea argument este cel dat de recomandările Comisiei de la Veneția, pe care noi le-a respectat întotdeauna, care spun așa: scrutinul referendal este una, scrutinul electoral este alta", a spus Șerban Nicolae.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close