Antena 3 CNN Actualitate Sorin Ovidiu Vântu a primit licenţa de exploatare pentru o mină din munţii Bihorului

Sorin Ovidiu Vântu a primit licenţa de exploatare pentru o mină din munţii Bihorului

Sorin Ovidiu Vântu a primit licenţa de exploatare pentru o mină din munţii Bihorului
17 Dec 2008   •   19:51

O mină pentru Sorin Ovidiu Vântu! Omul de afaceri a făcut în această toamna una dintre cele mai mari afaceri ale deceniului. Acum o lună, el a primit licenţa de exploatare pentru o mină secretă din muntii Bihorului, o adevărată comoară, săpată pe vremea lui Ceauşescu si neexploatată vreodată. Ascunsă în munţii Bihorului mina aduna trei bogătii: calcar, magneziu şi uraniu. Sorin Ovidiu Vântu este acum stăpânul lor în urma unei licitaţii la care a concurat de unul singur.
Puţini au auzit de Budureasa. Ascunsă sub Munţii Biihorului, comuna a dat numele unuia dintre cele mai păzite şi mai secrete dosare ale Securităţii. Totul a început când s-a descoperit în zonă un masiv zăcământ de calcar, magneziu şi.... uraniu. Din ordinul direct al lui Nicoale Ceauşescu s-au cheltuit 150 de miliarde de lei pentru foraje, cercetari si 15 kilometri de galerii. Totul într-un mare secret. Nimeni nu a exploatat nimic, iar după revolutie, mina a fost inchisa fără să fie omologată. A rămas aşa 14 ani fără ca nimeni să bănuiască ce comoară zace sub munte.
Un fost inginer geolog, acum pensionar îşi aminteşte...Ioan Urs a declarat:?Am facut raport de sinteză şi am închis lucrările. Am calculat zăcământul de uraniu. Cantitatea care e nu pot să v-o spun?. Securitatea monitoriza atent tot, iar preţioasele informaţii s-au păstrat şi s-au transmis apoi, nu se ştie cum, până la Sorin Ovidiu Vântu.
Greg Vasile, viceprimarul din Budureasa:?Ăştia au venit cu studii cu tot, au venit cu hărţi . Ştiau zona cu tot. Asa am fost informat..?
Documentele sunt strict secrete! Au ajuns, totuşi, undeva din moment ce, în 2003, o firmă necunoscută care aparţine unei anume doamne Ana Bodea primeşte licenţă de explorare. Doamna, care a refuzat un interviu filmat, pare să aibă activitate de bază obţinerea licenţelor pentru Sorin Ovidiu Vântu. În 2007 omul de afaceri cumpără acţiunile micuţei firme de apartament prin Petromservice. În acelaşi timp, Liviu Luca, partenerul lui Vântu a cumpărat o altă firmuliţă a doamnei Bodea, dar care avea licenţe de exploatare petroliferă. Niciuna nu se compară cu valoarea minei de la Budureasa, al cărei zăcământ este estimat la peste 10 miliarde de euro.
Nimeni nu ştie exact ce va face Sorin Ovidiu Vântu cu uraniul. Îl va scoate din mină, fie că vrea, fie că nu vrea, căci el rezultă oricum din exploatarea calcarului şi a magneziului. Cei de la Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale nu par să ştie exact ce şi cui au dat. Au auzit şi ei ceva. Bogdan Gabudeanu, preşedintele ANRM, a declarat:?Nu am auzit în viaţa mea de Sorin Ovidiu Vântu. Am auzit din presă. Dar. asocierea lui Ovidiu Vântu cu licenţa o ştiu de câteva luni de zile.?
Omul de afaceri are acum licenţă de exploatare la Budureasa pentru 20 de ani. În sat, lumea ştie că vine o firmă străină care va face o fabrică mare. Fostul primar pare să ştie exact despre cine este vorba. După ce a semnat toate concesiunile, a pierdut alegerile şi s-a apucat să adune oameni pentru viitoarea fabrică.
În ciuda amplorii afacerii, Vântu a reuşit să fie, ca de obicei discret. Cei de la Petromservice au refuzat orice comentariu legat de afacerea Budureasa. E şi normal. Alfel ar trebui să ecplice cum au pus mâna pe planurile secrete sau cum o firmă de apartament a reuşit să ia licenţe de exploatare, deşi legea prevede că trebuie să dovedeşti că ai banii de investiţii. Şi ca misterul să fie total, Budureasa a primit aprobarea finală printr-o hotărâre de guvern adoptată în cabinetul Tăriceanu cu trei săptămâni înainte de alegeri!
Observator

×
Subiecte în articol: Sorin Ovidiu Vantu
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close