Antena 3 CNN Actualitate Şoseaua Kiseleff, blocată circa două ore din cauza unui protest spontan al revoluţionarilor (VIDEO)

Şoseaua Kiseleff, blocată circa două ore din cauza unui protest spontan al revoluţionarilor (VIDEO)

Şoseaua Kiseleff, blocată circa două ore din cauza unui protest spontan al revoluţionarilor (VIDEO)
Sursa foto: protest
18 Iun 2009   •   13:38
Update: Jandarmii au intervenit în forţă în jurul orei 15, împingându-i pe revoluţionari pe trotuare, deblocând astfel şoseaua Kiseleff. La ora actuală traficul a fost reluat pe această arteră a Capitalei.

Aproximativ 200 - 300 de membri ai Blocului Naţional al Revoluţionarilor (BNR) blochează în acest moment sediul central al PSD şi traficul rutier pe Bulevardul Kiseleff. Revoluţionarii protestează ad-hoc împotriva eventualei numiri a lui Gelu Voican Voiculescu în fruntea Secretariatului pentru problemele revoluţionarilor. Manifestanţii se arată furioşi mai ales la adresa preşedintelui de onoare al partidului, Ion Ioliescu pe care-l consideră responsabil pentru promovarea în fruntea acestei instituţii a unor apropiaţi de ai săi cu probleme în justiţie, în timp ce Voiculescu este acuzat pentru implicarea sa în mineriadele din anii '90.

Iliescu, acuzat că-şi favorizează apropiaţii la conducerea Secretariatului pentru problemele Revoluţionarilor

Considerat un apropiat al preşedintelui Ion Iliescu, ca şi Emilian Cutean, proaspăt demis din această funcţie, Voiculescu este contestat de către membrii BNR.
Mitingul spontan a pornit în momentul în care, în timpul unui Congres al BNR, de la Muzeul Ţăranului Român, unul dintre participanţi a anunţat că PSD doreşte să-l propună secretar de stat pentru probleme revoluţionarilor pe Gelu Voican Voiculescu.
Nemulţumiţi de o asemenea variantă pentru conducerea acestui secretariat, o parte dintre participanţii la congres au decis să se deplaseze la sediul central al PSD pentru a cere liderilor acestui partid o numire apolitică.
Astfel, aproximativ 200 de participanţi au blocat Şoseaua Kiseleff în dreptul numărului 10, deşi nu aveau nici un fel de autorizaţie pentru această acţiune.

Revoluţionarii au cerut ca liderul PSD, Mircea Geoană, să discute cu ei, în ciuda faptului că li s-a transmis că acesta nu este în ţară, fiind plecat la Bruxelles.
Imediat, revoluţionarii au solicitat venirea liderului PSD Bucureşti, Marian Vanghelie pentru a le explica dacă zvonul numirii lui Voiculescu este adevărat.

"Dacă Geoană nu este în ţară, să vină altcineva, Vanghelie de exemplu", a cerut liderul delegaţiei de revoluţionari formată ad hoc oficialului social-democrat.
În sediul PSD însă nu există nici un lider PSD, singurul prezent fiind preşedintele organizaţiei de tineret a partidului, deputatul PSD Nicu Bănicioiu. Un pesedist din sediu le-a propus revoluţionarilor o întrevedere cu Bănicioiu, interlocutor refuzat de protestatari.

"Nu discutăm cu UTC-iştii", a spus nemulţumit negociatorul din partea revoluţionarilor.

Nemulţumiţi că nimeni nu iese din sediul PSD pentru a le asculta păsurile, revoluţionarii au început să scandeze lozinci la adresa unor lideri social-democraţi:"Hoţii, hoţii" şi "Păcat, păcat de sângele vărsat", agitând de zor bannere cu mesaje mai ales la adresa preşedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, pe care îl consideră vinovat pentru morţii din decembrie 1989, dar şi pentru numirea lui Emilian Cutean, judecat pentru corupţie, în fruntea Secretarului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR).

Pe unul dintre bannere se putea citi în engleză "Iliescu-the father of burglars from Romania" (Iliescu-tatăl hoţilor din România) şi "Iliescu-guilty for the death of 1200 people of the Romanian Revolution" (Iliescu-vinovat de moarte a 1200 persoane de la Revoluţie). Bannerul conţine şi un desen care îl înfăţişează pe fostul preşedinte în închisoare.

"Ne-am adunat aici pentru a cere ca noi să fim cei care numesc secretarul de stat entru problemele revoluţionarilor şi nu PSD sau Ion iliescu. Nu vrem să se repete ruşinea numirii lui Cutean. Considerăm că noi avem dreptul moral, în calitate de revoluţioanri să numim conducătorul SSPR", a explicat liderul BNR, Gheorghe Costin, prezent la protestul spontan din Kiseleff.

Revoluţuionarii ameninţă cu greva foamei în cazul în care Gelu Voican Voiculescu, considerat unul din responsabilii mineriadelor din anii 90 va fi nominalizat pentru acestă funcţie.

Iliescu: "Nu au legitimitate. Sunt oameni care fac afaceri cu certificate de revoluţionar"

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu susţine însă că manifestanţii nu reprezintă nici o organizaţie legitimă a revoluţionarilor şi că aceştia urm[resc numai obţinerea sau continuarea afacerilor cu certificatele de revoluţionar. "Este o făcătură a celor care fac afaceri cu certificate de revoluţionar. oameni care se bat pentru obţinerea unor certficate. Nu au nici un fel de legitimitate. Cunosc o serie de revoluţionari care s-au dezis de acţiuni de acest gen" ne-a declarat Iliescu.

În ceea ce priveşte eventuala numire a lui Gelu Voican Voiculescu în fruntea Secretariatului pentru probelem Revoluţionarilor, preşedintele de onoarea social-democrat a evitat să-şi asume direct o eventuală sprijinire a nominalizării acestuia, limitându-e să amintească că postul revine PSD-ului. "Nu eu decid. O hotărâre va fi luată în cadrul conducerii partidului" a mai precizat Iliescu

Negocierile cu jandarmii eşeuate. Traficul în continuare blocat

Intervenţia forţelor de ordine nu a potolit furia şi vociferările manifestanţilor care au continuat să blocheze bulevardul şi circulaţia. Apelul Jandarmeriei de a părăsi zona nu s-a soldat cu nici un rezultat.

Şefii celor câtorva zeci de jandarmi sosiţi la faţa locului negociază la această oră, deblocarea parţială a Şoselei Kisellef, după ce protestatarii au refuzat solicitarea de a se aduna pe doar două din cele patru benzi ale arterei bucureştene.

La solicitarea jandarmilor de a se muta pe trotuar şi pe doar jumătate din bulevard, revoluţionarii au răspuns prin scandări la adresa forţelor de ordine, unii dintre ei aşezându-se pe vine sau în genunchi pe asfaltul străzii, lăsând să se înţeleagă că vor să continue protestul fără violenţă. Jandarmii desfăşuraţi în zonă au sosit cu două maşini mari de intervenţie, unii dintre ei având butelii cu gaze lacrimogene pe care însă nu le-au folosit.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close