Antena 3 CNN Actualitate În ce condiții se redeschid spitalele pentru pacienții non-COVID. Ministrul Sănătății a anunțat cele două etape

În ce condiții se redeschid spitalele pentru pacienții non-COVID. Ministrul Sănătății a anunțat cele două etape

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a anunțat că spitalele vor fi redeschise pentru pacienții non-Covid în două etape și în funcție de incidența cazurilor din fiecare județ și de numărul de paturi ocupate din fiecare unitate sanitară.

În ce condiții se redeschid spitalele pentru pacienții non-COVID. Ministrul Sănătății a anunțat cele două etape
Sursa foto: colaj Hepta
de Maria Zărnescu    |    27 Mai 2021   •   21:50

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a anunțat că a trimis spre publicare la Monitorul Oficial modificări la Ordonanța 434, care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă.

Conform ministrului, aceste modificări au scopul de a asigura o asistență medicală adecvată pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, dar și îmbunătățirea asistenței medicale acordate pacienților non-COVID.

Redeschiderea spitalelor pentru pacienții non-COVID, realizată în două etape

Astfel, redeschiderea secțiilor a fost structurată în două etape. În prima etapă, paturile din spital, dedicate pacienților bolnavi de COVID-19 trebuie să fie ocupate la mai puțin de 50% din capacitate, iar rata de infectare din localitate să fie sub 1 la mie.

"În etapa 1, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a cere reducerea numărului de paturi COVID sunt: o rată de incidență la nivelul județului mai mică de la 1 la mie și o rată de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă, pentru pacienții conformați cu Covid, sub 50%.

Etapa a doua de scădere, care urmează după un minim de 30 de zile și în cazuri speciale după o perioadă mai scurtă de timp, poate fi aplicată dacă rata de incidență la nivelul județului este mai mică de 0,5, iar rata de ocupare a paturilor este sub 50%", a declarat Ioana Mihăilă, potrivit Mediafax.

Conform acesteia, DSP-urile pot aproba astfel în prima etapă o reducere a numărului de paturi de până la 50% pentru spitalele de Boli Infecțioase și de Pneumoftiziologie și de până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratarea pacienților cu Covid 19.

"În etapa a doua de scădere procentul paturilor destinate pacienților COVID scade cu 30% pentru spitalele înalt specializate și cu până la 15% pentru celelalte", a mai spus Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a precizat că paturile pentru pacienții cu Covid sunt păstrate "pentru că vream ca fiecare spital să poată să îngrijiească pacienții care s-au internat în spitalul respectiv pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării, să nu fie nevoiți să-i transfere”, dar și ca un „plan de revenire la situația anterioară dacă vom cunoaște o accelerare a pandemiei".

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close