Antena 3 CNN Actualitate Stare de alertă în toată ţara din cauza gripei. Număr uriaş de îmbolnăviri, chiar de la începutul sezonului

Stare de alertă în toată ţara din cauza gripei. Număr uriaş de îmbolnăviri, chiar de la începutul sezonului

Se înmulţesc îngrijorător cazurile de gripă. În ultimele zile au fost diagnosticate sute de persoane. Aproape 700 de oameni din Bucureşti, Constanţa, Ploieşti, precum şi din alte centre urbane au contractat virusul, iar doi au murit. Este alertă şi în Buzău, unde mai mulți copii au fost diagnosticaţi cu gripa de tip A şi B.

Stare de alertă în toată ţara din cauza gripei. Număr uriaş de îmbolnăviri, chiar de la începutul sezonului
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    22 Ian 2020   •   10:10

Şedinţă de urgenţă a autorităţilor, pe tema gripei. Alarmaţi de numărul uriaş de îmbolnăviri, chiar de la începutul sezonului, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii iau măsuri drastice şi fac apel la populaţie!

Părinţii care au copiii cu simptome de gripă sau viroze să-i ţină acasă, pentru a evita o epidemie.

În săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiştii se aşteaptă în perioada următoare la o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale.

Citiți și: Apelul Ministerului Sănătăţii la părinţii care au copii răciţi

Până la data de 12.01.2020 au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii.

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire locală în judeţele Argeş, Braşov, Cluj şi Bucureşti şi cazuri sporadice în unele judeţe.

De la începutul sezonului 2019 - 2020 au fost înregistrate două decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 4 - tip A, subtip H3 şi 1 - A nesubtipat.

MĂSURI DRASTICE PENTRU COMBATEREA GRIPEI. Gripa a închis deja mai multe şcoli şi grădiniţe din Capitală! 

Cursurile din mai multe unităţi şcolare au fost suspendate, având în vedere cazurile de gripă, potrivit unei informări a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Conform sursei citate, Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a propus suspendarea cursurilor.

La Şcoala 195, sectorul 3, clasa pregătitoare G, cursurile au fost suspendate timp de trei zile începând de luni.

La Grădiniţa 116, sectorul 1, grupa mijlocie 1, Şcoala Generală Pia Brătianu, sectorul 1, clasa IV G, Grădiniţa 68, sectorul 3, integral, Şcoala Generală 172, sectorul 6, clasa IV F, Şcoala Generală 59 sectorul 6, clasa 1B, Şcoala Generală 206, sectorul 6, clasa 1C, Şcoala Generală 157 sectorul 6, clasa 1A, Grădiniţa 210, sectorul 6, grupa Campionii cursurile au fost suspendate timp de trei zile începând de marţi, se arată în informare

Este stare de alertă în toată ţara din cauza gripei

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a solicitat specialiştilor în sănătate publică un plan de acţiune suplimentar pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripă.

Ministerul Sănătății atrage atenţia că numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea creşte. O importanţă majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima oră de curs, pentru evitarea riscului apariţiei de focare în colectivităţi, precizează sursa citată.

Sunt focare de gripă în mai multe judeţe din țară. Cum ne protejăm

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă.

Medicaţia antigripală (antivirală) se administrează la indicaţia medicului.

Citiți și: Un virus ucigaș se răspândeşte rapid în lume, iar autorităţile române sunt în alertă. Epidemia ar putea ajunge şi la noi în ţară! Ce trebuie să știm

În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc, transmite Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Grupele cu risc includ femei însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:

• astmul bronșic și alte boli respiratorii

• diabetul zaharat și alte boli endocrine

• boli de inimă

• boli de rinichi

• boli de ficat

• boli metabolice

• boli neurologice

• obezitate

• sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului).

CUM TE POȚI ÎMBOLNĂVI DE GRIPĂ

Gripa se raspândește de la o persoană la alta.

• Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut

• Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

CARE SUNT SIMPTOMELE GRIPEI

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni).

Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Citiți și: Cum știm dacă avem gripă sau răceală

Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

CUM SĂ VĂ PĂSTRAȚI SĂNĂTATEA

Vaccinați-vă înainte de a începe sezonul de gripă Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții.

Citiți și: Ce să faci ca să nu iei răceala sau gripa, atunci când toți cei din jurul tău sunt bolnavi. Atât de simplu e!

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

• Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.

• Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.

• Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.

• Dacă nu aveți un șervețel disponibil: Stranutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.

• Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Citiți și:

Sfat de Sănătate. Cum prevenim infecțiile de sezon. De ce nu e bine să luăm antibiotice în cazul virozelor

×
Subiecte în articol: gripa
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close