Antena 3 CNN Actualitate Stare de urgență începând cu 1 august? Anunțul făcut de Raed Arafat

Stare de urgență începând cu 1 august? Anunțul făcut de Raed Arafat

În spațiul public se vehiculează din ce în ce mai des informația potrivit căreia, începând cu luna august, s-ar institui din nou starea de urgență. Motivul este creșterea alarmantă a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus din ultima vreme.

Stare de urgență începând cu 1 august? Anunțul făcut de Raed Arafat
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    20 Iul 2020   •   14:00

Întrebat dacă un astfel de scenariu este posibil, Raed Arafat a declarat că nu se pune problema, la acest moment, de așa ceva. 

”Nu. Nu există așa ceva. Nu s-a discutat sau cel puțin nu știu eu de așa ceva. Noi am zis că există posibilitatea luării unor măsuri locale sau zonale, asta s-a zis, dar nu pe județe sau pe țară. Măsurile ar putea intra în vigoare oricând. Când apare o problemă se poate lua decizia asta. Așteptăm să intre în vigoare legea (n.r. se referă la Legea carantinării), deci nu trebuie să fie ceva planificat.

Depinde de ceea ce sesizează autoritățile de sănătate publică. Printre cele mai afectate județe: Argeș, Prahova, Galați, Brașovul are ceva probleme, deci sunt câteva zone. Se pot face carantinări, dar depinde de zonă, sunt mai multe aspecte. Nu neapărat tot județul ci doar o localitate mică unde este un focar mai mare, trebuie analizat”, a declarat Raed Arafat pentru DCNews. 

Situația merge spre mai rău

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat cu o zi în urmă că situația generată de pandemia de coronavirus merge spre mai rău. Persoanele care se vindecă de coronavirus sunt mai puține decât cele care se îmbolnăvesc, avertizează Arafat.

„Noi primim date din mai multe zone și, bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale, care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România, iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă, în sensul în care situația merge spre mai rău, situația nu este ok.

Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău. Nu înseamnă că se va ajunge acolo, dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește și este o creștere exponențială și acest lucru noi îl vedem în acest moment, aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc și înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a declarat Raed Arafat, duminică seara, la Digi24.

Un milion de cazuri de coronavirus în luna septembrie

Arafat a mai spus că, potrivit unui raport, în luna septembrie se va ajunge la un milion de cazuri de infecție cu coronavirus în România.

„Riscul ca acest studiu să continue exact în realitate, să fie situația ce o prevede acest studiu, există!”, a spus Raed Arafat, în contextul în care populația din România nu poartă mască și nu evită aglomerațiile.

Dacă situația o va impune, unele zone din România, considerate focare de coronavirus, ar putea fi carantinate, subliniază Arafat. „Este posibil să se ajungă la măsuri regionale, zonale, de restricţie, acolo unde apar zone afectate”.

×
Subiecte în articol: Raed Arafat
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close