Antena 3 CNN Actualitate Statele Unite, în alertă. Imaginile din satelit care arată ce pregăteşte Coreea de Nord

Statele Unite, în alertă. Imaginile din satelit care arată ce pregăteşte Coreea de Nord

Statele Unite, în alertă. Imaginile din satelit care arată ce pregăteşte Coreea de Nord
Sursa foto: Foto flickr.com
05 Apr 2016   •   17:29

Imagini luate recent prin satelit indică o serie de activități "suspecte" la principalul complex nuclear din Coreea de Nord, ce ar putea fi semnul că Phenianul tratează plutoniu pentru a fabrica noi bombe nucleare, au anunțat marți cercetători americani, potrivit AFP.

Specialiștii s-au concentrat pe analizarea norului emanat de la o centrală utilizată pentru a încălzi un laborator de radiochimie la complexul Yongbyon.

Acest laborator servește pentru tratarea combustibilului provenit de la reactorul de cinci megawați de la Yongbyon cu scopul de a produce plutoniu de calitate militară.

Cu toate acestea, nu a fost stabilit că prezența acestui nor înseamnă că "tratarea suplimentară a plutoniului este în curs sau va fi în viitorul apropiat", au explicat specialiștii de la Institutul americano-coreean al universității Johns Hopkins.

Directorul comunității serviciilor de informații americane (DNI), James Clapper, a afirmat recent că Phenianul va putea fi capabil în câteva săptămâni să extragă plutoniu de calitate militară din barele de combustibil folosit al reactorului, au atras atenția specialiștii.

Acest reactor a fost închis în 2007 în cadrul unui acord propunând ajutor umanitar în schimbul dezarmării, însă Coreea de Nord a început recent lucrările de renovare după al treilea test nuclear din 2013.

În ianuarie, cercetătorii de la Institutul pentru știință și securitate internațională (ISIS), un alt ONG american, a apreciat, de asemenea pe baza unor imagini din satelit, că acest reactor nu funcționa încă la la capacitate maximă.

Atunci când este pe deplin operațional, este capabil să producă aproape șase kilograme de plutoniu anual, o cantitate suficientă pentru o bombă nucleară, estimează experții.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord
Parteneri
Mii de șoferi vor da bani în plus pentru a circula prin România
x close