Antena 3 CNN Actualitate Statul nu permite firmelor româneşti să construiască autostrăzi

Statul nu permite firmelor româneşti să construiască autostrăzi

Statul nu permite firmelor româneşti să construiască autostrăzi
26 Iul 2007   •   09:13

Constructorii români au puţine şanse de a câştiga vreo licitaţie pentru autostrăzi, întrucât condiţiile sunt aproape imposibil de îndeplinit. Compania Naţională de Autostrăzi a demarat deja procedurile de licitaţie pentru trei tronsoane ce vor fi construite cu finanţare europeană, dar e puţin probabil ca execuţia să fie românească. O analiză completă în ziarul ?Cotidianul?.

Firma care va câştiga licitaţia pentru construirea unei autostrăzi în România trebuie să fi construit în ultimii şase ani câte 20.000 de metri pătraţi de poduri, să fi efectuat lucrări de excavare de 5 milioane de metri cubi pe an sau să fi lucrat în fiecare dintre ultimii opt ani cel puţin câte zece luni, deşi clima din România nu permite activitatea în construcţii mai mult de opt-nouă luni pe an.

Nu în ultimul rând, firmele trebuie să aibă o cifră de afaceri anuală de cel puţin 210 milioane de euro, chiar dacă lucrările anuale se vor ridica la 75 de milioane. Aceste condiţii sunt impuse de Compania Naţională de Autostrăzi înainte de demararea licitaţiei pentru desemnarea constructorului. Condiţii care, după cum scriu jurnaliştii de la ?Cotidianul?, sunt mult mai dure decât ce este prevăzut în documentaţia de licitaţie.

Reprezentanţii firmelor româneşti de profil susţin că nicio firmă autohtonă nu va putea îndeplini astfel de criterii. Mai mult, ei spun că acordarea de contracte către constructorii străini va determina costuri mai mari plătite de la bugetul de stat, cât şi taxe mai mari de acces pentru utilizatorii de autostradă.

Compania de autostrăzi a demarat deja procedurile de licitaţie pentru construirea a trei autostrăzi. E vorba de tronsonul Arad -Timişoara, Cernavodă - Constanţa şi centura ocolitoare Constanţa. Valoarea estimată a acestora este de 500 de milioane de euro, bani ce vor proveni de la Banca Europeană de Investiţii şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Antena 3

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close