Antena 3 CNN Actualitate Statul român ar câştiga 100 de milioane de euro anual dacă ar legaliza prostituţia

Statul român ar câştiga 100 de milioane de euro anual dacă ar legaliza prostituţia

Statul român ar câştiga 100 de milioane de euro anual dacă ar legaliza prostituţia
Sursa foto: Foto: Telegraph.co.uk
18 Ian 2011   •   23:22

Statul român ar face bani frumoşi dacă ar legaliza prostituţia. Anual, ar câştiga cel puţin 100 de milioane de euro. Nu e mult, dacă te gândeşti că deficitul bugetar e în acest moment de cinci ori mai mare, dar ar putea fi un început. Guvernele din ţările Europei de Vest încasează anual miliarde de euro din taxarea celei mai vechi meserii din lume. Deocamdată statul român nu încasează nici măcar amenzile date fetelor. Spre exemplu, într-o comună din Bacău, ar avea de strâns doar de la o singură prostituată 300.000 de lei.

Astfel de cazuri se găsesc în fiecare oraş mai răsărit din România. Reţeta e aceeaşi peste tot. Poliţia amendează, prostituatele nu plătesc. Pe principiul fiecare prostituată a primit o amendă măcar o dată, amenzile sunt singura statistică a numărului lor fie că vorbim de prostituatele „de lux", care câştigă de la câteva sute de euro pe zi în sus fie de cele de la periferia oraşelor, mult mai ieftine.

 


În ideea că statul ar avea mai mult de cîştigat din legalizarea şi taxarea prostituţiei mulţi au încercat să vadă câţi bani se învârt în această industrie ilegală. Cel mai simplu calcul spune că având doi clienţi pe zi, lucrând cinci zile pe săptămână, o prostituată face, în medie, 4.000 de lei pe lună.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că în România sunt între 23.000 şi 47.000 de prostituate. Dacă luăm în calcul numărul minim, câştigul prostituatelor ar fi de 92.000.000 de lei pe lună, adică peste un miliard de lei pe an, adică 100 de milioane de euro.

“100 de milioane e o cifră mică. România are un deficit de 6,7 miliarde, 100 de milioane e o picatură într-un ocean”, a declarat Gabriel Biriş - analist economic.

În ultimii 10 ani au fost trei încercări de legalizare a prostituţiei. Biserica Ortodoxă Română s-a opus de fiecare dată.

Teoretic, statul face bani şi acum de pe urma prostituatelor. Dându-le amenzi pe care nimeni nu le plăteşte.

Statele care au preferat legalizarea se laudă cu alte performanţe. De exemplu, în Germania, cele 400.000 de prostituate plătesc anual taxe de două miliarde de euro.

Codul penal în vigoare pedepşeşte prostituţia cu amendă sau închisoare de la trei luni la trei ani. Cea mai amendată prostituată din Bucureşti a primit în cinci ani peste 1.000 de amenzi în valoare totală de 260.000 de euro.

×
Subiecte în articol: prostitutie legalizare taxe
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close