Antena 3 CNN Actualitate Studenţii renunţă la studii din lipsa banilor pentru taxă

Studenţii renunţă la studii din lipsa banilor pentru taxă

Studenţii renunţă la studii din lipsa banilor pentru taxă
Sursa foto: Foto: Intact Images
13 Oct 2010   •   19:33

Mii de studenţi, intraţi la facultate pe locurile cu taxă, renunţă la studii pentru că nu-şi mai permit să le plătească. Alte câteva sute de tineri, cu note mari şi bani puţini, mai au o şansă. Scapă de plata taxei dacă fac muncă de voluntariat în campusurile universitare.

Peste 20 de mii de studenţi de la taxă au renunţat anul trecut la facultate. Au rămas fără bani, iar dările pentru şcolarizare au crescut într-un ritm ameţitor. Spre exemplu, un student care acum 3 ani plătea 2.000 de lei, astăzi plăteşte 4.000 de lei pentru un an de studiu.

Ca să nu-şi piardă studenţii, universităţile vin cu oferte. Fie îi lasă pe cursanţi să-şi plătească taxa în  rate, fie îi pun la muncă voluntară în campus - în schimbul taxei.

Alina e studentă la ASE. N-a avut bani decât pentru o treime din taxă. Dar, pe baza unui dosar, a fost aleasă voluntar în campus.

Pentru a munci în schimbul taxei, un student trebuie să îndeplinească două condiţii: să aibă note bune şi să demonstreze că situaţia financiară nu-i mai permite să suporte costurile şcolarizării.

La Politehnică, în Bucureşti, zeci de studenţi riscă să fie exmatriculaţi pentru că nu şi-au plătit taxele care ajung până la 4500 de lei pe an.

Deocamdata, aici e o sala goala si lipsita de utilitate. peste 2 săptămâni se va transforma într-o sală de lectura, în care zeci de studenţi de la Politehnică, care nu-şi mai permit să plătească taxa, vor face voluntariat.

O parte dintre studenţii faliţi de la facultăţile de stat au găsit şi o altă variantă ca să-şi termine studiile: se mută în universităţile private. Un an de studiu aici e şi la jumătate de preţ faţă de un loc la taxă, la stat.

Observator

×
Subiecte în articol: studenti
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close