Antena 3 CNN Actualitate Studiu: Peste jumătate din români nu plănuiesc să îşi schimbe obiceiurile de cumpărare din cauza crizei

Studiu: Peste jumătate din români nu plănuiesc să îşi schimbe obiceiurile de cumpărare din cauza crizei

Studiu: Peste jumătate din români nu plănuiesc să îşi schimbe obiceiurile de cumpărare din cauza crizei
Sursa foto: nivel de trai
11 Mar 2009   •   18:31

Criza îi preocupă pe români, dar nu le schimbă prea mult viaţa. La început de an, două treimi dintre ei se tem că 2009 ar putea să vină numai cu rele, dar mulţi sunt hotărâţi să nu renunţe la credite, cumpărături şi vacanţe.

Mai mult de jumătate dintre români sunt convinşi că problemele cu care se confruntă în acest an nu o să-i facă să-şi schimbe obiceiurile de cumpărare sau să-şi amâne concediile. Singurele lucruri la care par dispuşi să renunţe sunt ieşirile în oraş, la terase sau la film.

Studiul făcut de Dedalus Milward Brown măsoară intenţiile, deci anticipările sau temerile, dar o astfel de atitudine se poate intrepreta în două feluri. Fie că românii sunt descurcăreţi, fie că majoritatea căştigau oricum atât de prost încât o trecere de la salariu la şomaj nu va fi simţită în mod dureros.

Peste 50% dintre români trăiesc lunar cu mai puţin de 200 de euro pe membru de familie în codiţiile în care valoarea ajutorului de şomaj este undeva pe la 100 de euro.

Peste jumătate dintre români susţin că nu-şi vor modifica obiceiurile de cumpărare. Doar 15 la sută dintre români şi-ar mai lua un credit anul acesta. Nici măcar ca intenţie. Şi asta în condiţiile în care anul trecut, 30 la sută chiar şi-au pus semnătura pe un contract de împrumut. Numărul românilor care şi-ar cumpăra bunuri în rate a crescut.

Surprinzător este însă că, indiferent dacă au sau nu bani, românii nu vor să renunţe la concedii. Numărul celor care vor să plece peste hotare a crescut cu 16%, iar numărul celor care vor să se distreze în ţară apoape s-a dublat.

Antena 3

×
Subiecte în articol: nivel de trai romani
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close