SUA se implică în scandalul de la Chișinău, după ce un lider moldovean a acuzat comploturi pentru unirea cu România

de A.M.P    |    09 Feb 2016   •   20:54
SUA se implică în scandalul de la Chișinău, după ce un lider moldovean a acuzat comploturi pentru unirea cu România Foto: Agerpres/Moldpres

Ambasada Statelor Unite la Chişinău a respins acuzaţiile liderului socialist moldovean, Igor Dodon, care a denunţat un presupus complot al Washingtonului care ar urma să aibă drept rezultat unirea Republicii Moldova cu România.

"Afirmaţiile făcute de Igor Dodon sunt complet false", a transmis Ambasada Statelor Unite într-un email adresat postului Radio Free Europe / Radio Liberty.

"Republica Moldova este un stat suveran şi Statele Unite susţin în totalitate independenţa şi suveranitatea acestei ţări", a subliniat Ambasada americană din Chişinău.

Reprezentanţa diplomatică americană a reacţionat astfel la acuzaţii formulate de Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM). Washingtonul şi Bucureştiul se află în spatele crizei politice de la Chişinău, a acuzat recent Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSRM), atribuind Statelor Unite organizarea unui presupus complot care ar urma să aibă drept rezultat unirea Republicii Moldova cu România în 2018.

Într-un interviu acordat cotidianului rus Komsomolskaia Pravda, Igor Dodon a atribuit Statelor Unite "scenariul terifiant" al unirii Republicii Moldova cu România. În schimb, Dodon a pledat pentru revenirea "acasă, în URSS", prin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Economică Eurasiatică, organizaţie creată de Rusia.

În opinia liderului de extremă-stânga, Statele Unite şi România se află la originea crizei politice care afectează de multe luni Republica Moldova. "De ce să fie investiţi bani într-o ţară mică precum Republica Moldova, de ce s-ar implica cineva în problemele din această ţară, pentru a o salva de la foamete?!", a întrebat retoric Dodon în interviu, conform Radio Free Europe / Radio Liberty.

"Acum, americanii au un alt plan, mai înspăimântător, numit ?Unirea 2018?, unificarea Republicii Moldova cu România pentru a marca un secol de la Marea Unire din 1918. Autorităţile moldovene au primit un cec în alb din partea Occidentului pentru utilizarea forţei" împotriva protestatarilor din Republica Moldova, susţine liderul Partidului Socialist.

Protestele de la Chişinău sunt organizate, pe de o parte, de Platforma Demnitate şi Adevăr, o mişcare neafiliată politic condusă de Andrei Năstase care pledează pentru combaterea corupţiei, integrarea europeană şi organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Pe de altă parte, mitingurile sunt organizate de Partidul Nostru (prorus, centru-stânga), condus de primarul oraşului Bălţi, Renato Usatîi, şi de Partidul Socialiştilor (PSRM, prorus, extremă-stânga), condus de Igor Dodon.

x close