Antena 3 CNN Actualitate Sumele uriașe cerute pensionarilor în căminele de stat. În schimb, mâncarea primită nu valorează nici 20 de lei

Sumele uriașe cerute pensionarilor în căminele de stat. În schimb, mâncarea primită nu valorează nici 20 de lei

Pensionarii internaţi într-un centru pentru vârstnici din județul Botoșani primesc mâncare, pe zi, de numai 16 lei. În schimb, plata lunară, pentru a sta într-o cameră de cămin, depăşeşte 5.000 de lei, o parte din bani fiind suportaţi de la bugetul de stat.

Sumele uriașe cerute pensionarilor în căminele de stat. În schimb, mâncarea primită nu valorează nici 20 de lei
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    20 Apr 2021   •   17:59

Costurile sunt duble faţă de cele percepute de majoritatea căminelor private. În Botoșani, unul dintre județele cu cea mai îmbătrânită populație din țară, cererea de locuri la căminele de bătrâni este foarte mare. Cele private sunt pline ochi, însă în centrele şi căminele pentru bătrâni aflate în grija statului, în mare parte bate vântul, scrie Adevărul.

La căminul de la Truşeşti, unul dintre cele mai mari din judeţ, doar 25 de locuri sunt ocupate din cele 60 disponibile. Reprezentanţii centrului spun că din cauza preţurilor nu au clienţi. Potrivit calculelor unui consilier judeţean, confirmate în mare parte şi de reprezentanţii din sistemul de protecţie socială, costurile de internare ale vârstnicilor sunt exorbitante şi rivalizează cu cele pentru VIP.

"Avem un tarif în anul 2021, pentru o persoană dependentă, de 5.210 lei, pentru o persoană semidependentă de 4.846 lei, iar pentru o persoană independentă de 3.850 lei. Costurile sunt mari”, spune Liliana Baltariu, şefa căminului de bătrâni din Truşeşti.

Bătrânii plătesc această taxă de cazare cu o parte din pensia lor, iar restul fie este achitat de aparţinători, fie, în cazurile sociale, de statul român, prin primăriile unde îşi are domiciliul respectivul pensionar. Din cei 5.000 de lei, pensionarul beneficiază de mâncare în valoare de numai 16 lei pe zi. Adică, la un calcul simplu, mănâncă la o masă de numai 5.33 de lei.

„La asemenea preţuri, îmi duc tatăl în Spania, la cămin de bătrâni, acolo unde lucrez”, mărturiseşte un tânăr din Botoşani.

Consilierul judeţean Viorel Iliuţă a studiat problema și a ajuns la concluzia că, de fapt, la căminul de la Truşeşti cei mai mulţi bani se duc pe salarii, iar ceea ce rămâne este cheltuit pe mâncarea pensionarilor. „Analizând datele puse la dispoziţie de DGASPC, am ajuns la concluzia că fondul de salarii, din total costuri, reprezintă 81% la sută. Iar cheltuielile cu materiale sanitare, medicamente, hrană, reprezintă doar 6% procente. Într-o zi, un pensionar primeşte materiale sanitare de 13 bani, adică nici măcar un paracetamol”, spune Viorel Iliuţă. Altfel spus, pensionarii plătesc, în cei aproximativ 1.000 de euro, mai mult personalul, adică 18 angajaţi, la 25 pensionari.

 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close