Antena 3 CNN Actualitate Război în Ucraina | Academia militară din Sumî, în flăcări. Un partener privilegiat al Kremlinului cere încetarea imediată a violențelor. Ce spune Putin

Război în Ucraina | Academia militară din Sumî, în flăcări. Un partener privilegiat al Kremlinului cere încetarea imediată a violențelor. Ce spune Putin

Imagini cu Academia Militară din Sumî prinsă în mijlocul conflictului dintre soldații ruși și ucraineni au fost difuzate de CNN. 

Război în Ucraina | Academia militară din Sumî, în flăcări. Un partener privilegiat al Kremlinului cere încetarea imediată a violențelor. Ce spune Putin
Sursa foto: CNN
de Adrian Iclozan    |    25 Feb 2022   •   10:44

UPDATE: Sumî a căzut în mâinile rușilor

Într-o actualizare a situației, vineri, la mijlocul zilei, Antena 3 a transmis că Sumî a fost capturat de trupele Moscovei

Sumî este un oraș cu circa 260 de mii de locuitori, situat în nord-estul Ucrainei, relativ aproape de Harkov și la mică distanță de frontiera cu Rusia.

Presa ucraineană relata, joi seară, că aici se dădeau lupte grele.

În secvențele transmise de CNN, clădirea academiei este filmată noaptea, în flăcări, iar pe fundal se aud tiruri de arme automate.

Putin a vorbit cu premierul indian Narendra Modi

Premierul Indiei, Narendra  Modi, a cerut încetarea imediată a violențelor într-o convorbire telefonică purtată joi cu președintele rus Vladimir Putin.

"Modi a făcut apel la încetarea imediată a violențelor și a cerut ambelor părți să revină la dialog și negocieri diplomatice. El și-a reitarat convingerea statornică, potrivit căreia diferendul dintre Rusia și NATO poate fi rezolvat doar prin dialog sincer", se spune într-o declarație emisă de biroul premierului indian, citată de CNN.

Premierul și-a exprimat îngrijorarea privind siguranța cetățenilor indieni aflați în Ucraina, insistând că țara sa face "cea mai mare prioritate" din repatrierea acestora.

Circa 20.000 de cetățeni indieni, inclusiv studenți, se află în Ucraina, conform ambasadorului acestei țări la ONU.

India și Rusia au strânse legături, în special în domeniile militar și tehnic, cuprinse într-un acord de cooperare până în anul 2031. Cele două state s-au angajat să crească schimburile comerciale anuale până la 30 de miliarde de dolari până în 2025.

Ce spune Kremlinul că au discutat Putin și Modi

În timpul discuției cu premierul indian despre situația din jurul Ucrainei, Vladimir Putin și-a exprimat evaluarea de principiu asupra "acțiunilor agresive ale Kievului împotriva civililor din Donbass" și, de asemenea, "asupra politicii sale distructive, de lungă durată", de a încerca să inactiveze acordurile de la Minsk, se spune în comunicatul de pe site-ul președinției ruse.

"În aceste circumstanțe și având în vedere modul în care Statele Unite și aliații săi NATO și-au extins prezența militară în Ucraina, ceea ce este inacceptabil pentru Rusia, a fost luată decizia de a lansa o operațiune militară specială", precizează sursa citată, care adaugă că premierul indian "a apreciat această explicație" și a cerut ajutor pentru asigurarea siguranței cetățenilor indieni care se află în prezent în Ucraina.

×
Parteneri
Restricții de circulație, pe cele mai mari artere din București, în acest weekend
x close