Antena 3 CNN Actualitate Sute de artiști solicită schimbarea Codului Fiscal

Sute de artiști solicită schimbarea Codului Fiscal

Sute de artiști solicită schimbarea Codului Fiscal
Sursa foto: foto: Pexels
07 Feb 2018   •   08:23

Aproximativ 300 de artiști- cântăreți, scriitori, actori, fotografi etc- au cerut printr-o petiție modificarea Codului Fiscal și au mărturisit că nu au de gând să depună declarația 600, asumându-și toate riscurile financiare. 

„Subsemnaţii – artişti şi lucrători culturali cu activitate independentă – declarăm prin prezenta că am decis să ne asumăm riscurile financiare aferente şi să nu depunem declaraţia 600 în acest an. Nu o facem din cauză că ne depăşeşte complexitatea formularului ori procedura de depunere sau din cauză că în general nu dorim să facem aceste declaraţii. O facem în semn de protest faţă de prevederile noului Cod Fiscal (Ordonanţa de urgenţă 79/2017), prevederi cărora le corespunde declaraţia 600”, au spus cei care au semnat petiția, potrivit news.ro

Aceștia sunt de părere că prevederile respective sunt neechitabile și arată un dispreț evident față de cetățeni. 

„Activitatea cultural-artistică – şi, prin urmare, şi veniturile asociate ei – au prin definiţie un caracter fluctuant în timp şi neregulat: nici un regizor de film nu face în mod constant un film pe an, nici un director de imagine nu filmează pe aceiaşi bani în fiecare an, nici un actor nu joacă în acelaşi număr de filme în fiecare an. (...) Predictibilitatea aceasta nu există pentru nici o activitate independentă. Din acest motiv, este complet absurdă obligarea la plata contribuţiilor pe un venit încă inexistent şi profund incert, în condiţiile în care nu există absolut nici un fel de prevederi (posibilitatea unei declaraţii rectificative) legate de restituirea contribuţiilor în cazul nedepăşirii plafonului în anul în curs”, au mai spus aceștia. 

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close