Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Mediului,Tanczos Barna: "Taxa pe ambalaje vine în câteva săptămâni!" De unde îşi vor recupera românii banii

Ministrul Mediului,Tanczos Barna: "Taxa pe ambalaje vine în câteva săptămâni!" De unde îşi vor recupera românii banii

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat, luni, la Antena 3, că proiectul Hotărârii de Guvern care va introduce o taxă pe ambalaje va fi elaborat în câteva săptămâni. Scopul declarat al actului normativ este creşterea gradului de reciclare a ambalajelor.

Ministrul Mediului,Tanczos Barna: "Taxa pe ambalaje vine în câteva săptămâni!" De unde îşi vor recupera românii banii
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    12 Ian 2021   •   00:10

Conform proiectului, consumatorul final va plăti 50 de bani pentru fiecare ambalaj din plastic, aluminiu sau sticlă cu capacitatea de până la trei litri, excepţie făcând ambalajele lactatelor.

Banii urmează să fie recuperaţi în urma reciclării deşeurilor la automate amplasate special. 

"Este un proiect de Hotărâre de Guvern care a fost în consultare publică. Luni (11 ianuarie, n.r.) am avut trei sau patru ore de discuţii cu principalii factori care sunt implicaţi şi vor fi implicaţi în procedura de colectare şi de garantare, de funcţionare a sistemului, care este unul destul de complex. Am văzut o voinţă de implicare din partea producătorilor de băuturi alcoolice, bere şi alte băuturi şi din partea producătorilor de sucuri.

Ministrul Mediului: Taxa va funcţiona doar dacă este susţinută de toată lumea

Mâine, marţi, o să am o întâlnire cu mari retaileri, pentru că sistemul va funcţiona doar în cazul în care toată lumea vine şi susţine sistemul. Producătorul trebuie să plătească garanţia către cel care administrează sistemul, retailerul trebuie să fie de acord, să lase organismul acela intermediar să facă investiţii pentru a asigura colectarea. Pe de altă parte, trebuie să asigurăm colectarea şi la sate (...)

În cel mai scurt timp posibil, probabil în câteva săptămâni, vom avea concepută Hotărârea de Guvern. Aşa cum este acum gândit sistemul, în preţul fiecărui produs va fi inclusă garanţia de 50 de bani care va fi plătită de consumator", a afirmat ministrul Mediului, luni seară, la Antena 3.

Ministrul Mediului: Oamenii îşi recuperează banii din automate speciale. Investiţiile în automate, până în 2022

Ministrul a explicat că garanţia plătită va fi recuperată de către clientul final prin introducerea recipientului de plastic, sticlă şi aluminiu în automatele speciale.

"A trecut de consultarea publică (proiectul). În momentul de faţă încorporăm observaţiile în textul Hotărârii. Proiectul va fi lansat până în primăvară, astfel încât să se facă până în 2022 investiţiile în aceste automate, în logistica pe baza căreia se colectează apoi din fiecare cătun, din fiecare sat, din fiecare comună ambalajele returnate şi ajung practic la reciclat", a detaliat el.

Ministrul Mediului a precizat că poluări masive precum cea de pe râul Cerna nu vin neapărat din marile oraşe, ci din localităţi rurale.

Potrivit lui Tanczos Barna, este "aproape imposibil să mergem la fiecare poluator, este imposibil să ajungi la fiecare om în parte care aruncă gunoaie în apă", însă pot exista programe de prevenire şi controale făcute în comun de poliţia locală, Garda de Mediu, pentru prevenirea unor astfel de incidente.
 

×
Subiecte în articol: Tanczos Barna
Parteneri
Caz revoltător în București! Elev de 8 ani, violat de două ori
x close