Antena 3 CNN Actualitate Tăriceanu, prima reacție după ce a fost acuzat de luare de mită: E dosar făcut de DNA pe considerente politice!

Tăriceanu, prima reacție după ce a fost acuzat de luare de mită: E dosar făcut de DNA pe considerente politice!

Călin Popescu Tăriceanu a reacționat la acuzațiile de luare de mită.

Tăriceanu, prima reacție după ce a fost acuzat de luare de mită: E dosar făcut de DNA pe considerente politice!
de Silvia Țigănilă    |    11 Ian 2021   •   14:17

”Știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare și anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine.

Banii ar fi fost luați de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17 mii d pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea”, a spus Tăriceanu, luni, la Antena 3.

”E o însăilare de presupuneri și de aberații juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă”, a adăugat el.

DNA solicită preşedintelui Klaus Iohannis să încuviinţeze urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită. Potrivit procurorilor DNA, acesta ar fi primit 800.000 de dolari, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către o companie privată.

Întrebat dacă e de părere că dosarul său a apărut întâmplător acum, Tăriceanu a răspuns: ”Am o experiență de 30 de ani care mă face să cred că nimic nu este întâmplător”.

Tăriceanu: E un dosar cu aberații!

La mine nu a ajuns niciun ban și nu avea de ce să ajungă niciun ban. Țin să vă spun următorul lucru, că acest dosar Microsoft e legat de licențele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una vizată inclusiv de procurorul general de atunci, doamna Kovei, aceste patru hotărâri de Guvern nu au făcut decât să inventarieze licențele Microsoft și nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu.

Deci nu aveau cum să ajungă bani la mine, iar legătura se face cu consultanții pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract onorat în integralitate și alte obligații nu au existat. Consultanții la un moment dat au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului.

Tăriceanu: Această sumă de 800 de mii de dolari e în capul DNA

Nici eu, nici PNL nu am primit această sumă. Această sumă de 800 de mii de dolari e în capul DNA, că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. Dar nici în dosar eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume și nici PNL-ul, ca să fie clar”, a mai spus Tăriceanu. 

Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Este vorba despre 800.000 USD

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susțin că Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă.

În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

Călin Popescu Tăriceanu, reacţie oficială după anunţul făcut de DNA

"Având în vedere solicitarea DNA adresată Președintelui României pentru începerea urmăririi penale împotriva mea, doresc să fac următoarele precizări:

1) în legătură cu „reîncălzirea” dosarului Microsoft, precizez că Guvernul pe care l-am condus NU a făcut NICIO PLATĂ către Microsoft sau firmele distribuitoare de licențe Microsoft. În condițiile în care nu s-a făcut NICIO PLATĂ, o acuzație de luare de mită mi se pare aberantă;

2) în perioada în care am condus Guvernul României nu am făcut decât să intrăm în legalitate cu privire la folosirea de către instituțiile publice din România a licențelor Microsoft, respectiv am procedat la inventarierea numărului de licențe care erau folosite în România de acestea și punerea lor în acord cu contractul semnat de Guvernul României în anul 2004, când nu eram prim-ministru. Cele 4 Hotărâri de Guvern care au vizat acest contract au urmărit doar crearea cadrului legal necesar. Intrarea în legalitate nu poate să fie socotită ca o favoare făcută firmei Microsoft;

3) una dintre cele 4 Hotărâri de Guvern a avut ca scop punerea în legalitate inclusiv a licențelor folosite în domeniul justiției, motiv pentru care a fost avizată chiar de către Procurorul General al României de la acea dată, adică de către dna Laura Codruța Kovesi;

Interpretez această redeschidere a dosarului ca o dorință de răzbunare a președintelui Iohannis și de înlăturare totală de pe scena politică românească a singurului opozant pe care domnia sa îl are. Mandatul al doilea al lui Klaus Iohannis începe să semene din ce în ce mai mult cu al doilea mandat al lui Traian Băsescu, mandat dominat de abuzurile pe care le știm cu toții. Este clar că președintele Iohannis merge pe același drum de politizare a justiției, de înlăturare prin intermediul procurorilor DNA a opozanților, dorindu-și cu ardoare să fie singurul dictator dintr-o țară europeană în secolul XXI.

Nu mă împotrivesc procesului de justiție și nu aș avea cum, dar nici nu pot să fiu, prin tăcere, complicele revenirii justiției în câmpul „tactic” și politic. Așa că, până când un judecător din România va hotărî definitiv și irevocabil că sunt vinovat de vreo faptă penală, o să mă lupt în continuare cu toți cei care vor să repună pe picioare sistemul nășit de Băsescu", a fost mesajul transmis de Călin Popescu Tăriceanu.

×
Parteneri
Vouchere de 3.000 de lei pentru românii care suferă de "boala secolului"
x close