Antena 3 CNN Actualitate Teatrul Naţional, păzit de Domnul Goe, Cetăţeanul Turmentat şi Nae Caţavencu

Teatrul Naţional, păzit de Domnul Goe, Cetăţeanul Turmentat şi Nae Caţavencu

Teatrul Naţional, păzit de Domnul Goe, Cetăţeanul Turmentat şi Nae Caţavencu
Sursa foto: Foto: hoinareala.ro
08 Dec 2010   •   19:48

Teatrul Naţional e păzit acum de personajele lui Caragiale. Sunt personaje în bronz şi fier, de 3 metri înălţime. Căruţa cu cele 16 paiaţe a fost montată în faţa Teatrului după aproape 2 luni de lucru.

Muncitorii mai au de finisat statuile, de curăţat şantierul şi de amenajat spaţiul verde. Vor termina însă până la sfârşitul săptămânii. Căruţa cu paiaţe va putea fi admirată în voie de trecători. Şi, vor avea ce vedea. Aceste 16 statui sunt din bronz şi sunt susţinute de un schelet metalic solid. Autorul lucrării muncit în atelierul lui mai bine de cinci ani pentru ca Zoe, Cetăţeanul Turmentat, Trahanache, Nae Caţavencu sau Domnul Goe să fie gata. Toate statuile au fost aşezate într-o căruţă. Sunt vegheate de I. L Caragiale. Statuia scriitorului este montată la doar câţiva metri mai încolo. Întreaga lucrare a costat în jur de un milion şi jumătate de euro.

Căruţa cu paiaţe e condusă de o femeie. Aleasă deloc întâmplător. Vorbim de Zoe Trahanache, dama care a ştiut să-i joace pe degete pe stimabilii bărbaţi. E cea mai puternică femeie din operele lui Cragiale aşa că îşi merită locul. Trahanache, Brânzovenescu, Farfuridi, Mam-Mare fac şi ei parte din ansamblu. Domnul Goe, în dublu exemplar, e la loc de cinste. Veghează de la înălţime celelalte personaje.

Fiecare statuie cântăreşte în jur de două tone, iar întreaga lucrare amplasată aici, în faţa Teatrului Naţional are 25 de tone. Autorul, Ioan Bolborea, l-a sculptat şi pe I. L Caragiale, separat de personajele sale.

Muncitorii au lucrat mai bine de două luni la montarea statuilor. În sfârşit, azi l-au aşezat la locul lui şi pe Nae Caţavencu. De acum, nu mai rămân multe de făcut.

Muncitorii şlefuiesc roţile căruţei dar şi personajele, mai sudează pe ici pe colo pentru că până la sfârşitul săptămânii trebuie să termine tot ce mai au de făcut. Ansamblul de statui ocupă o suprafaţă de trei sute de metri. Lucrarea a costat un milion şi jumătate de euro.

 



 

×
Parteneri
Xi Jinping, primit la Paris de Macron și Ursula von der Leyen
x close