Antena 3 CNN Actualitate Tehnologii care vor schimba lumea

Tehnologii care vor schimba lumea

Tehnologii care vor schimba lumea
28 Noi 2019   •   11:22

Lumea în care trăim este într-o continuă schimbare. Acest lucru se datorează în primul rând generațiilor și mentalității oamenilor care sunt puternic influențate de diverse curente și, bineînțeles, de impactul tehnologiei. Indiferent că ne referim la comunicație, transport sau dispozitive medicale, toate acestea se schimbă de la un an la altul. Cu toate că poate fi dificil pentru oameni să țină pasul cu aceste progrese tehnologice, ele ne ajută extrem de mult. Putem spune că lumea tehnologiei este într-o cursă continuă a evoluției.

Lumea pe care o știm în prezent și mai ales stilul de viață al oamenilor se vor transforma radical. Dacă acum câțiva ani internetul era o descoperire relativ nouă, în zilele noastre acesta este prezent peste tot. Mai mult de atât, oamenii pot să lucreze de oriunde datorită integrării tehnologiilor legate de internet și comunicare rapidă. În timp ce mulți sunt de părere că dezvoltările tehnologice ar putea duce la pierderea relațiilor interumane sau la alte dezavantaje, trebuie să avem în vedere și beneficiile nenumărate care înclină balanța.

Iată câteva dintre cele mai importante tehnologii care cu siguranță vor schimba lumea și care trebuie observate îndeaproape.

Avantajele dezvoltării tehnologice

Tehnologia este o ramură a științelor exacte care ne ajută să evoluăm. Din fericire, există o serie de avantaje care vin odată cu apariția de noi aplicații sau echipamente folosite la scară largă. Abilitatea de a comunica în timp real și de a transmite informații în diferite formate dintr-un colț în altul al lumii ne fac să realizăm cât de norocoși suntem că trăim într-o lume în care acest lucru este posibil. Mai mult, abilitatea de a călători ușor sau de a profita de aparatele medicale de ultimă generație sunt alte lucruri care nu trebuie trecute cu vederea.

Lumea în care trăim este deja puternic influențată de tehnologie. Multe domenii se bazează pe tehnologie deoarece ajută la reducerea timpului de producție, îmbunătățește calitatea muncii și elimină erorile de ordin uman. Un lucru important de notat este faptul că tehnologia a schimbat complet felul în care oamenii interacționează, socializează, se distrează sau pur și simplu, își trăiesc viața. Acum oamenii pot să joace 888 online poker direct de acasă. Acum câțiva ani internetul era accesibil doar câtorva oameni dar lucrurile s-au schimbat. De asemenea, realitatea virtuală este un progres tehnologic pe care nimeni nu și l-ar fi imaginat acum câțiva ani.

Domeniul sănătății

Încă de acum câteva secole au început să apară diverse invenții ale căror beneficii au însemnat foarte mult pentru sănătate. Aici putem aminti descoperirea razelor X, a tratamentelor contra anumitor boli contagioase sau a vaccinului.

O primă tehnologie care va fi foarte folositoare este cea pentru evitarea paraliziei. Acest lucru va fi posibil pe baza unor implanturi cerebrale. Se pare că acest procedeu îi va ajuta pe pacienții care suferă de probleme cu coloana, să se miște. Cipul este foarte inteligent și are abilitatea de a „citi” intenția de mișcare pe care o trimite către coloană. Conform estimărilor, această inovație va fi disponibilă în aproximativ 10-15 ani.

Tehnologia genelor este un termen folosit în special la tratarea bolilor ereditare. Totuși, oamenii de știință doresc să pună bazele unui sistem care să permită vindecarea celor mai devastatoare boli ale lumii actuale – bolile cardiovasculare, cancerul și altele.

Identificare și comunicare

Tehnologia care le permite oamenilor să-și acceseze datele de pe telefonul mobil prin intermediul recunoașterii faciale este deja disponibilă. În plus, o tehnologie dezvoltată în China urmează să schimbe radical felul în care se fac plăți dar și interacțiunea cu alte companii care furnizează servicii și restul lumii. Singura problemă legată de această tehnologie este faptul că protejarea datelor devine din ce în de mai dificilă. Totuși, aceasta poate fi rezolvată prin limitarea datelor personale furnizate online.

De ceva vreme lumea a început să vorbească despre tehnologia 5G, dar ce înseamnă acest lucru și cum ne ajută? Pe scurt, tehnologia 5G promite să îmbunătățească considerabil comunicarea mobilă și cea wireless. Datele vor fi transferate extrem de repede de la un utilizator la altul, în timp ce durata de răspuns va scădea. Nu în ultimul rând, va fi posibilă descărcarea unui fișier de pe internet cu o viteză ridicată.

Automatizare și inteligență artificială

Deja au început să apară zvonuri despre mașini care merg singure. Ei bine, unele companii au început să testeze camioanele care merg singure. Mai mult, se estimează că în următorii 5-10 ani acestea vor umple toate străzile. Mașinile care se conduc singure pot fi cumpărate și în zilele noastre. Google face experimente în acest sens în timp ce Tesla a montat un fel de tehnologie care permite condusul prin pilot automat pe mașinile sale. În momentul de față există încă pericole dar acest lucru va fi cel mai probabil depășit în următorii anii. Dacă lucrurile vor decurge conform planului, s-ar putea să vedem mașini care se conduc singure peste tot.

Inteligența artificială nu mai este o noutate, se vorbește despre ea de ceva vreme. Există multe aparate și dispozitive care se bazează pe inteligența artificială dar lucrurile nu se opresc aici. Conform oamenilor de știință, în decurs de câțiva ani calculatoarele vor putea face lucruri pe care nici măcar cel mai priceput programator nu le poate face.

Asistenți vocali

Nu în ultimul rând, trebuie să se facă o trecere în revistă și a asistenților vocali. Deși multă lume are deja acces la diferite dispozitive (boxe, becuri, aspiratoare, termostate) se preconizează că în următorii patru ani o mare parte dintre gospodăriile americane vor deține cel puțin un astfel de dispozitiv. De la prima lor apariție ei s-au dezvoltat foarte mult iar în zilele noastre sunt capabili să facă foarte multe. Asistenții vocali sunt capabili de aprinderea sau de oprirea becurilor, ei mai pot și redea muzică, pot să apeleze un anumit contact din agendă sau chiar să comande mâncare.

Asistenții vocali sunt actualizați în mod frecvent pentru a fi cât mai utili proprietarilor. Dacă aceștia vor lua un avânt considerabil, oamenii se pot aștepta să se bazeze mai mult pe tehnologia vocală și mai puțin pe scris.

Dezvoltarea tehnologiei este un lucru foarte bun pentru societate. Oamenii își pot duce la capăt sarcinile într-un timp mult mai scurt, evita erorile și pot comunica în timp real fără probleme. Toate aceste lucruri sunt considerate a fi un avantaj doar dacă nu lăsăm tehnologia să preia control total asupra vieții noastre.

×
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close