Antena 3 CNN Actualitate Studiu alarmant: Numărul persoanelor ucise în atentate la nivel mondial a crescut cu 80% în 2014

Studiu alarmant: Numărul persoanelor ucise în atentate la nivel mondial a crescut cu 80% în 2014

Studiu alarmant: Numărul persoanelor ucise în atentate la nivel mondial a crescut cu 80% în 2014
Sursa foto: Foto: nationalturk.com
de S.T.    |    17 Noi 2015   •   10:52
Numărul persoanelor ucise în atentate la nivel mondial a crescut cu 80% în 2014, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, potrivit unui studiu publicat marți de Institutul pentru Economie și Pace (IEP), relatează AFP.

Potrivit Indicelui Global al Terorismului, 32.658 de persoane au fost ucise în atentate teroriste în 2014. În 2013, 18.111 de persoane au murit în atacuri de acest tip.

Gruparea islamistă armată Boko Haram din Nigeria și gruparea jihadistă Statul Islamic sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din aceste decese, conform studiului, care face un bilanț al atacurilor, morților și pagubelor înregistrate în 162 de țări.

Numărul deceselor a crescut cu 61% în 2013, se amintește în studiu, în care se menționează că terorismul este localizat cu precădere în cinci state - Afganistan, Irak, Nigeria, Pakistan și Siria - pe teritoriul acestor cinci țări înregistrându-se 78% din decesele provocate de terorism în 2014.

Irakul este țara cea mai afectată, cu 9.929 de decese provocate de acte teroriste. În Irak se înregistrează cel mai mare număr de atentate și cel mai mare număr de victime înregistrate vreodată într-o țară.

Cu toate acestea, cea mai mare creștere a numărului de decese ca urmare a atentatelor teroriste s-a înregistrat în Nigeria, de peste 300%, cu 7.512 de decese.

Riscul de a fi victimă a atentatelor este mult mai mic în statele occidentale, unde aceste atacuri sunt comise în special de "lupi singuratici" motivați de extremism politic, naționalism sau supremație rasială și religioasă, mai degrabă decât de fundamentalismul musulman, se arată în studiu.

Marea Britanie a fost țara occidentală care a înregistrat cel mai mare număr de acțiuni de acest tip, în principal în legătură cu grupările paramilitare republicane din Irlanda de Nord.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close