Antena 3 Actualitate Cea mai mare descoperire în tratamentul COVID, după dexametazonă. Reduce mortalitatea cu 50%

Cea mai mare descoperire în tratamentul COVID, după dexametazonă. Reduce mortalitatea cu 50%

de Laura Dinu    |    12 Feb 2021   •   14:01
Cea mai mare descoperire în tratamentul COVID, după dexametazonă. Reduce mortalitatea cu 50%
Sursa foto: hepta

Un medicament antiinflamator pentru tratarea artritei reduce riscul de deces în rândul pacienților cu forme severe de COVID-19 și le scurtează perioada de recuperare, arată concluziile celui mai amplu studiu desfășurat în această privință.

Rezultatele sunt și mai promiţătoare atunci când tocilizumabul este combinat cu dexametazona. Acest cocktail de medicamente reduce cu 50 la sută mortalitatea în cazul pacienţior cu forme severe de COVID-19. Specialiştii sunt de părere că după dexametazonă, aceasta este cea mai importantă descoperire în tratamentul COVID-19.

Doctorul Simin Florescu, director medical la Spitalul Victor Babeș, a explicat că a folosit acest medicament pentru tratarea pacienților încă de la începutul pandemiei. 

„Pare a fi foarte util, dar pentru pacienții care intră în acele tulburări de tip citokinic care apar la formele severe de COVID-19 - tocilizumab. Deci, inhibitorii de intereukină-6 au funcționat foarte bine în cazul pacienților noștri.

Noi l-am administrat, cred că, din a doua săptămână de când am avut pacienți. Cred că am fost primii care am utilizat tocilizumab pentru că aceia care ne-au ajutat să-l procurăm - este off-label - , producătorii, au fost foarte mirați ce vrem noi să facem cu ăsta, la momentul respectiv. Le-am explicat, ne-au ajutat și lucrurile au mers foarte bine pentru majoritatea pacienților, dar, repet, e vorba de forme medii, severe sau chiar critice care au primit acest tip de medicație și care au reușit foarte mult să depășească acel moment, cu condiția să-l administrăm la timp”, a explicat  Simin Aysel Florescu, pentru DC News

Ce este Tocilizumab

Tocilizumab este un medicament intravenos utilizat pentru tratarea artritei reumatoide, care a fost adăugat în studiu în aprilie 2020 pentru pacienții cu COVID-19 care au necesitat oxigen și au avut dovezi de inflamație. Recrutarea în brațul cu tocilizumab al studiului a încetat pe 24 ianuarie 2021, deoarece, în opinia comitetului de conducere al studiului, au fost înscriși suficienți pacienți pentru a stabili dacă medicamentul a avut sau nu un beneficiu semnificativ.

Pentru fiecare 25 de pacienți tratați cu tocilizumab, împreună cu un steroid ieftin administrat deja în mod curent, s-ar salva o viață suplimentară, spun experții.

×
Subiecte în articol: tocilizumab

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close