Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu: Boala majoră a socieţăţii româneşti, felul defectuos în care funcţionează justiţia

Traian Băsescu: Boala majoră a socieţăţii româneşti, felul defectuos în care funcţionează justiţia

Traian Băsescu: Boala majoră a socieţăţii româneşti, felul defectuos în care funcţionează justiţia
Sursa foto: Basescu
17 Iun 2009   •   13:31

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu procurori şi judecători nou numiţi în funcţie, în urma promovării concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta a susţinut un discurs, alături de ministrul Cătălin Predoi şi procurorul general Laura Kovesi.

Preşedintele României a declarat: ?Cred că au trecut deja prin această ceremonie aproximatiV 1000 de judecători, de când îndeplinesc eu această funcţie. Aţi trecut un examen care ne dă speranţa că în sistem intră judecători bine pregătiţi profesional"

"Nu vorbesc despre ce veţi face , odată ajunşi la post. Puteţi face ce vreţi. Nu spun asta cu credinţa că aşa este, ci o spun pentru că aceste lucruri se întâmplă în justiţie.

Aceste ?ce vrea judecătorul? s-a întâmplat nu de mult la cea mai înaltă curte a ţării. Lipsa de resurse şi personal nu generează problemele. Ci de felul in care a acţionat Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie încălcând, Constituţia."

"Astăzi, şi CSM a pierdut un proces la Curtea Constituţională. Acesta este motivul pentru care în România este o stare de criză"

"Trebuie să aveţi un singur stăpân: legea. Îmi doresc ca aceste generaţii de judecători tineri să aducă acest aer nou de care avem nevoie în justiţie".

"Boala majoră a socieţăţii româneşti este legată de felul defectuos în care funcţionează justiţia, precum şi de deciziile magistraţilor care durează prea mult, felul în care sunt tergiversate procesele. Un astfel de sistem nu are cum să fie credibil?.

"Apelul meu este să faceţi justiţia bine şi repede. Dreptatea nu trebuie întârziată. Cea mai mare nedreptate este să faci cuiva dreptate prea târziu."




Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei a făcut şi el o declaraţie. Acesta i-a felicitat pe noii magistraţi. "Vom implementa codurile . Vom depăsi criza de resurse umane?, a declarat acesta.

Laura Kovesi a ţinut şi ea un discurs : "Vreau să vă felicit pentru reuşita dumneavoastră. Mulţi nu am beneficiat de o astfel de ceremonie. Multe lucruri s-au schimbat în justiţie."

"Înainte, mai întâi intrau băieţii şi locurile care rămâneau erau ocupate de fete. Mă bucur că astăzi reparţia în magistratură se face strict pe baza capacităţii profesional."

"Mulţi dintre magistraţi vorbesc despre independenţă şi uităm să vorbim de responsabilitate. Statutul de independenţă nu înseamnă că poţi să faci ce vrei şi cum vrei. Trebuie să iei decizii rapide, legale şi corecte. Cred în independenţa magistraţilor. Am apărat-o de multe ori cu riscul de a fi atacată de cei cărora le displace acest statut."


?Când vom avea încredere în ceea ce facem, atunci ne vom putea simţi independenţi.?

Este la modă să vorbim de criza economică. Eu vreau să amintesc despre o altă criză: criza de personal. Intraţi într-un sistem în care statutul nostru este foarte discutat?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close