Antena 3 CNN Actualitate Traian Băsescu, despre scandalul diplomatic cu Rusia: Răspunsul meu a fost în acord cu pozitia României

Traian Băsescu, despre scandalul diplomatic cu Rusia: Răspunsul meu a fost în acord cu pozitia României

Traian Băsescu, despre scandalul diplomatic cu Rusia: Răspunsul meu a fost în acord cu pozitia României
Sursa foto: Foto: Intact Images
01 Iul 2011   •   08:54

Preşedintele Traian Băsescu este pus la zid de ruşi pentru declaraţiile potrivit cărora şi el le-ar fi ordonat militarilor să treacă Prutul, în 1941. Rusia consideră gestul o "bravadă neruşinată".  Şeful statului susţine însă că declaraţia sa a fost în deplin acord cu poziţia României care prin Parlament a condamnat Pactul Ribentropp Molotov.

Rusia consideră că declaraţia preşedintelui este cu atât mai gravă cu cât vine în contextul comemorării a 70 de ani de la începutul ofensivei germane asupra Uniunii Sovietice, la care a participat şi România.

Reacţia Ministerului rus de Externe nu l-a afectat prea mult pe preşedintele Traian Băsescu.

"Răspunsul meu a fost în deplin acord cu pozitia României care prin Parlament a condamnat Pactul Ribetropp-Molotov. Mai mult decât atât , Duma de stat a condamnat pactul, deci nu vad unde e supărarea. Dacă cineva are dureri pe la vreo  Antena 3 cu analişti mereu furioşi că a dispărut URSS o avea dureri, dar eu nu am", a declarat Traian Băsescu.

Mai nemulţumiţi s-au arătat şefii diplomaţiei româneşti. Ministerul Afacerilor Externe român consideră complet nepotrivit limbajul folosit în declaraţia oficialului rus pe acest subiect şi dezavuează utilizarea unor comentarii privind evenimente tragice, atât pentru poporul român, cât şi pentru cel rus, de acum 70 de ani, dându-le o semnificaţie în actualitatea politică.", se arată într-un comunicat MAE.

Reacţia Moscovei a fost provocată de o declaraţie făcută de preşedinte la o emisiune televizată. Traian Băsescu a spus atunci că, dacă ar fi fost în locul generalului Antonescu în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ar fi dat şi el celebrul ordin "Români, vă ordon, treceţi Prutul."

 




×
Subiecte în articol: acord
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close