Antena 3 CNN Actualitate Terapia care scade riscul de deces prin COVID şi dă o gură de oxigen secţiilor ATI, disponibilă la Timişoara. Medic: "Reducem spaţiul mort pulmonar"

Terapia care scade riscul de deces prin COVID şi dă o gură de oxigen secţiilor ATI, disponibilă la Timişoara. Medic: "Reducem spaţiul mort pulmonar"

Un nou tratament care scade riscul de deces în cazul bolnavilor de COVID care au plămânii afectaţi de coronavirus este disponibil în ţara noastră şi se face la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara.

Terapia care scade riscul de deces prin COVID şi dă o gură de oxigen secţiilor ATI, disponibilă la Timişoara. Medic: "Reducem spaţiul mort pulmonar"
de Milena Niță    |    22 Ian 2021   •   12:45

Terapia folosită de medicii timişoreni are la bază un sistem cu flux mare de oxigen, care presupune astfel o scădere a numărului celor care pot ajunge în secţiile de Terapie Intensivă.

Noul tip de tratamente medical foloseşte aparate cu canulă nazală cu flux mare de oxigen, HFNC (high flow nasal canula), pentru pacienţii COVID-19 cu forme moderate şi severe de infecţie cu coronavirus. 

Prin aparat, bolnavul primeşte de patru ori mai mult oxigen decât la instalaţiile comune

Aparatul este portabil şi cu ajutorul lui bolnavul primeşte un debit de oxigen umidificat şi încălzit, care poate ajunge până la 60 de litri/minut, în comparaţie cu debitul de oxigen asigurat de instalaţiile standard din unităţile sanitare, care au un debit de până la 15 litri/minut, potrivit unui comunicat al Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara remis vineri presei.

"Folosim aceste aparate la pacienţii cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor reuşim să reducem ceea ce numim spaţiul mort pulmonar. 

Prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care îl primeşte bolnavul este încălzit, este adus la temperatura corpului uman şi este umidificat. 

Trebuie spus că inclusiv tubul de transport este încălzit pentru a preveni răcirea aerului şi condensarea vaporilor de apă. Această umidificare a aerului este foarte importantă întrucât, dacă nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rău decât bine", explică medicul pneumolog Monica Marc.

Medic: Scade nevoia de intubaţie din secţiile ATI

Avantajul este că acest tip de tratament se poate face pe termen lung în cazul bolnavilor care necesită suport ventilator în urma afectării pulmonare din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2. 

În plus, graţie acestei proceduri, explică medicii, se reduce nevoia de intubaţie oro-traheală, ceea înseamnă o scădere a numărului de pacienţi care pot ajunge în Secţia de Terapie şi Anestezie Intensivă.

"Cel mai mare câştig este scăderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorită canulei, este mai confortabil şi mai bine tolerat decât sistemele de ventilaţie noninvazivă cu mască. 

Totodată, riscul de dispersie a bioaerosolului în încăperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este că putem să îi ajutam pe colegii noştri din ATI, să degrevăm Secţia de Terapie Intensivă", a adăugat Monica Marc.

Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr.Victor Babeş" Timişoara a primit ca donaţie trei asemenea aparate de oxigen cu canulă nazală cu debit mare (HFNC) care sunt folosite în zona roşie a secţiilor de pneumologie.

×
Subiecte în articol: COVID-19 oxigen Timisoara Monica Marc
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close