Antena 3 CNN Actualitate Trupul Patriarhului depus în Dealul Mitropoliei (VIDEO)

Trupul Patriarhului depus în Dealul Mitropoliei (VIDEO)

Trupul Patriarhului depus în Dealul Mitropoliei <font color=red>(VIDEO)</font>
30 Iul 2007   •   22:16

Reşedinţa Patriarhală este în doliu, după ce Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Teoctist a murit luni după-amiază, la vârsta de 92 de ani. Două steaguri, unul negru complet şi altul pe jumătate negru, cealaltă parte reprezentând simbolul patriarhal, au fost arborate. Trupul neînsufleţit al patriarhului a fost depus marţi în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Sinodul Permanent se va întruni tot marţi pentru a stabili ziua şi locul înmormântării Preafericitului Teoctist. Încă nu se cunoaşte locul unde va fi înmormântat patriarhul Teoctist, dar surse din cadrul Bosericii Ortodoxe Române susţin că Preafericitul Teoctist îşi va găsi odihna de veci la Mânăstirea Vorona, din satul natal, sau chiar la Catedrala Patriarhală.

Doliu naţional în ziua înmormântării
Ziua în care Patriarhul Teoctist va fi înmormântat va fi declarată zi de doliu naţional, a declarat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu. Acesta va discuta cu premierul Călin Popescu Tăriceanu pentru a stabili modul în care Guvernul se va implica în realizarea ceremoniei de înmormântare şi dacă se va institui doliu la nivel naţional.

DEPUNEREA TRUPULUI NEÎNSUFLEŢIT LA PATRIARHIE:

Preşedintele Traian Băsescu a venit înlăcrimat la Catedrala Patriarhală, luni seară, la scurt timp după ce trupul Patriarhului Teoctist a fost depus. Preşedintele a venit însoţit de un număr restrâns de ofiţeri de pază, a primit o lumânare de la unul dintre preoţii aflaţi în curte şi a intrat în Catedrală fără a vorbi cu cineva. Preţ de câteva minute, preşedintele Băsescu - căruia i s-a croit drum prin mulţime până aproape de sicriul în care se află trupul Patriarhului Teoctist şi de soborul de preoţi care oficiază slujba. A stat cu lumânara aprinsă în mână, cu privirea plecată, fără a adresa vreun cuvânt cuiva. Şeful statului s-a dus lângă altar printre înalţii preoţi, însă a fost lăsat să stea doar în rândul al doilea de prelaţi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close