Antena 3 CNN Actualitate România va avea prima floare protejată la nivel european

România va avea prima floare protejată la nivel european

România ar putea avea, în curând, prima floare protejată la nivel european - Tuberoza de Hoghilag. Producătorii din Sibiu se pregătesc să depună toate actele necesare la Comisia Europeană.

România va avea prima floare protejată la nivel european
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    26 Iul 2021   •   13:58

Deși tuberozele se cultivă și în județul Prahova sau în zona Banatului, în comuna Hoghilag din județul Sibiu sunt cei mai mulți producători. Acolo, aproximativ 40 de localnici cultivă tuberoze, cei mai mulți dintre aceștia făcând asta în scop comercial. 

Este vorba și despre o tradiție veche de zeci de ani, pentru că floarea a fost cultivată prima dată de către șași, între cele două războaie mondiale. În prezent, în zonă se cultivă în fiecare sezon peste 200.000 de tuberoze pe o suprafață de aproximativ 4 ha. Tocmai de aceea autoritățile au început demersurile pentru înregistrarea la Comisia Europeană.

Luna viitoare, mai exact pe data de 7 august, toată documentația va fi înaintată către Ministerul Agriculturii. Urmează apoi procedura de evaluare, după care floarea devine protejată la nivelul României până la înregistrarea la Comisia Europeană. Și acolo dosarul trebuie evaluat, iar după o perioadă de 90 de zile, tuberoza de Hoghilag ar urma să fie înregistrată în Jurnalul oficial al Uniunii Europene.

În urma certificării, există o serie de avantaje pentru producători, cum ar fi notorietatea, dar și un set de măsuri de finanțare pentru cultivatorii de tuberoze. 

×
Subiecte în articol: tuberoză
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close