Antena 3 CNN Actualitate Medicul Tudor Ciuhodaru, despre tragedia din Neamț: Strategia actuală este eșuată și erorile de organizare fac să apară victime colaterale

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre tragedia din Neamț: Strategia actuală este eșuată și erorile de organizare fac să apară victime colaterale

Tudor Ciuhodaru, medic in cadrul Spitalului Clinic de Urgență “Nicolae Oblu” din Iași, a făcut duminică mai multe precizări legate de situația de criză generată de incendiul din Neamț și aparatul care se vehiculează că ar fi cauzat tragedia: injectomatul de medicamente din secția ATI.

Medicul Tudor Ciuhodaru, despre tragedia din Neamț: Strategia actuală este eșuată și erorile de organizare fac să apară victime colaterale
Sursa foto: ISU Neamt
de Mia Lungu    |    15 Noi 2020   •   13:30

"Strategia actuală este eșuată și se vede că erorile de organizare fac să apară și astfel de victime colaterale într-o tragedie pe care nu ne-o mai putem închipui în secolul 21 în România.", a spus Tudor Ciuhodaru, în direct, la Antena3.

Acesta a explicat că injectomatul "este o pompă electrică pentru administarea medicamentelor" care se poate defecta în contextul "utilizării necorespunzătoare, a suprasolicitării sau a utilizării de improvizație."

Precizările au fost făcute după ce Directorul Colegiului Medicilor din Neamț a declarat, duminică dimineață, că incendiul ar fi fost cauzat de o defecțiune la injectomatul din salonul ATI: 

"Această drama care s-a întâmplat la noi, toată problema a pornit de la un injectomat. Este un sistem de administrare a medicamentelor, controlat electronic. Este cuplat la rețeaua electrică. Și periodic, după cum este programat, se administrează substanță de care pacientul a fost nevoie."

Mariana Popa, Purtător de cuvânt ISU Neamț a declarat la Antena3 că numai etajele 4 si 5 ale Spitalului aveau autorizatie in caz de incendiu.

"Spitalul a fost construit în 1973 ținându-se cont de legislația și reglementările în vigoare la acel moment.  Au fost solicitate avize pentru securitate la incendiu doar la etajul 4 și etajul 5, care au suferit modificări acum câțiva ani. Acestea au fost obținute în 2015 și 2016 de la ISU Neamț"

×
Subiecte în articol: incendiu Neamț Tudor Ciuhodaru
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close