Antena 3 CNN Actualitate Dr. Ciuhodaru, semnal de alarmă: Petardele vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi aşa puteţi rămâne mutilaţi

Dr. Ciuhodaru, semnal de alarmă: Petardele vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi aşa puteţi rămâne mutilaţi

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenţia, sâmbătă, că în primele două zile ale anului au ajuns la Urgenţă patru persoane, din cauta petardelor. Printre victime, o fetiţă de 11 ani.

Dr. Ciuhodaru, semnal de alarmă: Petardele vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi aşa puteţi rămâne mutilaţi
Sursa foto: Facebook / Tudor Ciuhodaru
de Georgiana Adam    |    02 Ian 2021   •   14:55

"Atenție, părinți și bunici! Voi ştiţi ce pot păţi cei mici de la petarde? 4 persoane (inclusiv o fetiță de doar 11 ani) au ajuns deja în noul an la Urgențe. 

Până când parlamentarii vor vota legea Ciuhodaru ce prevede predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim-ajutor în toate școlile din România e bine de știut:

Dr. Ciuhodaru: Riscurile cresc când sunt utilizate în spaţiile închise sau de copii

1. Dispozitivele pirotehnice vă pot duce direct în sala de operaţii şi chiar şi aşa puteţi rămâne mutilaţi.

2. Riscurile cresc atunci când sunt utilizate în spaţiile închise şi aglomerate sau de către copii sau de către cei care au consumat mult alcool.

3. Patologia lezională produsă de petarde merge de la arsuri pâna la plăgi, fracturi deschise, amputaţii traumatice sau leziuni oculare. 

4. Cele mai frecvente şi grave leziuni sunt arsurile de grad III-IV la nivelul mâinii sau feţei.

5. Leziunile oculare nu au lipsit în niciun an din bilanţul traumatic.

Rețineți:

Tudor Ciuhodaru: Un an închisoare sau amenzi de 7.500 lei

1. Din punct de vedere legal confecţionarea, deţinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice altă operaţiune cu astfel de produse, precum şi a artificiilor din categoria "obiecte zburătoare luminoase" şi a pocnitorilor din clasa I, efectuate fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. 

În cazul contravenţiilor, amenzile se ridică până la 7.500 de lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor răspunde părinţii, aceştia urmând a fi sancţionaţi cu amenzi între 100-500 de lei. 

2. Aşa că mai bine nu le folosiţi, iar dacă nu vă puteţi abţine,

3. Nu uitaţi să respectaţi cu stricteţe instrucţiunile de utilizare şi normele legale. 

4. Totodată vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la spital şi să nu temporizaţi rezolvarea leziunilor care fără tratament duc constant la apariţia complicaţiilor", a scris medicul Tudor Ciuhodaru, sâmbătă pe pagina de Facebook.

×
Subiecte în articol: Tudor Ciuhodaru petarde
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close