Udrea vrea să scrie o carte despre cele 72 de zile în cătuşe

de A.B.    |    15 Mai 2015   •   15:16
Udrea vrea să scrie o carte despre cele 72 de zile în cătuşe Foto: Agerpres
Elena Udrea a declarat că s-a gândit să scrie o carte despre cele 72 de zile în care a stat în spatele gratiilor. Ea a spus că orice om ar fi marcat dacă ar trăi o astfel de experienţă.

"M-am gândit că ar trebui să scriu o carte despre cele 72 de zile în cătuşe. Pe toată lumea ar marca să fie arestat. Nu este vorba de Elena Udrea, nu este vorba de un om politic, este vorba că oricine poate ajunge acolo şi va trăi o dramă. Statul român nu poate asigura astăzi condiţii decente de arest preventiv. Condiţiile sunt inumane. De aceea sunt şi atât de multe condamnări la CEDO. Ştiu că foarte mulţi oameni gândesc arestarea preventivă, penitenciarul ca pe o pedeapsă mai mare decât lipsirea de libertate. Ştiu că foarte mulţi cred că dacă ajungi acolo trebuie să fii, eventual, schingiuit. Din păcate, aceasta este o mentalitate de Ev Mediu. Pedeapsa este privarea de libertate şi nu umilirea cuiva sau îmbolnăvirea cuiva, pentru că de acolo, cel mai sigur, ieşi un om bolnav", a spus Udrea, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Protejata lui Băsescu a făcut chiar şi un sumar. "Dacă ajungi acolo înţelegi că într-o cameră de nouă metri pătraţi nu ai cum să stai decât fie în picioare, fie întins pe pat, nu există altă variantă, iar după luni de zile de stat în aceste condiţii mergi cu greu şi sigur te îmbolnăveşti de afecţiuni ale coloanei", a explicat Elena Udrea, referitor la condiţiile din arest.

De asemenea a povestit că de când a fost plasată în arest la domiciliu nu face altceva decât să citească şi să scrie. "E mai bine (în arest la domiciliu - n.red.), pentru că am un dosar de 81 de volume şi în arest mă întâlneam cu avocatul într-o cuşcă, iar actele pe care avea să mi le comunice le introducea printr-o fantă de un milimetru. Mi-ar fi trebuit, probabil, luni de zile să ajung să ajung să pot studia dosarul în care sunt acuzată. Pe de o parte, este acest avantaj uriaş de acasă, ca să te aperi mult mai bine şi, pe de altă parte, cred că este normalitatea în ceea ce priveşte cercetarea penală a unei persoane. Normalitatea este ca aceste proceduri să se întâmple cu inculpat în stare de libertate", a spus Udrea. Elena Udrea a fost, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde magistraţii au analizat măsurile preventive impuse în dosarul "Gala Bute".
 

x close