ULTIMA ORĂ. Vama Veche ar putea fi carantinată? Anunțul tranșant făcut de Raed Arafat

de Gabriel Dano    |    18 Iul 2020   •   11:02
ULTIMA ORĂ. Vama Veche ar putea fi carantinată? Anunțul tranșant făcut de Raed Arafat Hepta

Centrul de comandă coordonat de Raed Arafat a făcut o analiză în care au fost cuprinze toate localitățile care au cel puțin un caz de COVID raportat în decurs de 14 zile. Iar rezultatul analizei este șocant: în ultima că virusul s-a răspândit în România.

Secretarul de stat în MAI, a explicat cum se procedează în cazul unei localități în care virusul începe să se răspândească foarte mult.

„Acolo se face o analiză pe zonă. Se ia procentul celor pozitivi la populația zonei respective, se ia răspândirea, se iau și alte criterii - complianța populației cu măsurile de protecție, mai multe chestii pe care le analizează în mod normal DSP-ul, Comitetul județean pentru situații de urgență și trebuie să le avizeze Institutul Național de Sănătate Publică până se emite ordinul de izolare a zonei sau de luare a unor măsuri în zonă. S-ar putea, la nivel local, să se ia măsuri mergând de la închiderea parcurilor la interdicția (circulației - n.r.) pe anumite zone și toate aceste aspecte care pot limita contactul și pot crește distanța. Orice poate să se întâmple, pe un plan zonal, inclusiv închiderea teraselor, pentru limitarea răspândirii”, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

Întrebat dacă acea localitate poate fi băgată în carantină și interzise accesul și ieșirea, Raed Arafat a răspuns: „Da! Și în condițiile noii legi se poate face o carantină zonală”.

Ce se va întâmplă cu Vama Veche?

Potrivit lui Raed Arafat în cazul unei stațiuni precum este Vama Veche, analizele și cifrele făcute de specialiști sunt inutile: „De fapt, la Vama Veche se întâmplă transmiterea, dar manifestarea bolii, după câteva zile, apare la om acasă, când ajunge la el acasă”, a punctat Raed Arafat.

Oficialul a subliniat că în acest caz oamenii trebuie să respecte regulile, iar autoritățile trebuie să facă mereu controale.

„Controale și respectarea regulilor, la acest moment”, a răspuns Raed Arafat. „Și asta se face, au început controale din ce în ce mai dese, astăzi exact acesta a fost scopul videoconferinței cu premierul: să se intensifice cât mai mult controalele pe respectarea regulamentelor care sunt impuse, pentru că asta este soluția, în final”, a dat asigurări Raed Arafat.

 

x close