Antena 3 CNN Actualitate Un arădean vindecat de COVID-19 de două luni, mărturisiri cutremurătoare. Cu ce sechele a rămas

Un arădean vindecat de COVID-19 de două luni, mărturisiri cutremurătoare. Cu ce sechele a rămas

Un studiu recent arată că 4 din 5 pacienţi au simptome neplăcut chiar și la două luni de la externarea din spital. Este și cazul lui Andrei Ando, un arădean vindecat de COVID-19 de două luni şi jumătate care încă are probleme de sănătate.

Un arădean vindecat de COVID-19 de două luni, mărturisiri cutremurătoare. Cu ce sechele a rămas
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    13 Iul 2020   •   19:50

Andrei s-a externat la sfârşitul lunii aprilie, după mai bine de două săptămâni de tratament. Tânărul spune că nu şi-a recăpătat forţele nici acum, după două luni şi jumătate de când medicii i-au spus că s-a vindecat de COVID-19. Încă se luptă cu oboseala cronică, iar activităţi simple, pe care alții le fac cu uşurinţă, pentru el pot fi poveri.

„Am rămas totuşi cu oboseală cronică, cu o lipsă de putere, şi, deşi îmi vine greu să recunosc asta, pentru că sunt un ditamai omul, îmi este foarte greu să desfac o sticlă de suc, de răcoritoare, în rest, mai resimt uneori dureri de spate, şi simt că am o rezistenţă mai scăzută la efort decât înainte”, spune Andrei Ando, pacient din Arad vindecat de coronavirus, potrivit Mediafax.

Din anumite puncte de vedere Andrei este însă norocos, deoarece alţi pacienţi care au fost infectaţi se reîntorc la spital peste o lună sau chiar două de la vindecare pentru că rămân cu leziuni pulmonare. Din cei peste 500 de pacienţi infectaţi trataţi la Timişoara, în jur de 100 au rămas cu probleme de sănătate. O parte din pacienţi au nevoie de recuperare cardiorespiratorie.

Studiile confirmă: COVID-19 afectează oamenii infectați la mult timp după vindecare

Faptul că această boala este una cu bătaie lungă  o confirmă și studiile. Potrivit unui studiu făcut în Italia pe 143 de pacienţi, la două luni de la primele lor simptome date de boala Covid 19, mai mult de jumătate dintre ei au spus că încă simt oboseală, iar în jur de 40 la sută, printre care se află şi pacienţi care au fost intubaţi, au spus că au dificultăţi în respiraţie.

„În perioada internării noi le-am făcut imagistică, radiografie şi CT şi am constat că există aceste leziuni pulmonare. O dată ce s-au externat ei au continuat să ia anumite medicamente pe care noi le-am recomandat şi i-am chemat la control peste o lună, două. Au început să vină”, a declarat Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close