Un edil din Iaşi, despre atentat: Cum poate primarul Nichita să susţină aşa ceva fără probe?

de M.Z.    |    09 Iul 2013   •   21:12
Un edil din Iaşi, despre atentat: Cum poate primarul Nichita să susţină aşa ceva fără probe?

Primarul comunei Cârlibaba, Gabriel Danciu, a declarat, marţi, că nu este adevărat că atacatorul de la Iaşi, Oliver Stan, ar fi spus viceprimarului din Cârlibaba că doreşte să detoneze o bombă la Universitatea din Iaşi şi s-a întrebat cum poate primarul Iaşiului, fără probe, să facă o asemenea acuzaţie.

În plus, primarul susţine că atacatorul de la Iaşi nu a creat niciodată probleme.

"Nu este adevărat. Cum poţi să susţii aşa ceva când nu eşti sigur? Cum să faci aşa ceva? Nu vrea să recunoască că e ieşean şi se leagă că s-a aciuat pe la noi acum câţiva ani? (...) Nu a creat probleme în localitate, nici prin comportament. Nu ştiu ce l-a apucat", a spus primarul Danciu.

Declaraţia a fost prezentată în ediţia de marţi a emisiunii Subiectiv, de la Antena 3.


Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, susţine că bărbatul care a vrut să detoneze o bombă la Facultatea de Electronică locuia la Cârlibaba (Suceava), unde şi-ar fi exprimat public intenţia de a dinamita Universitatea din Iaşi, Nichita spunând că aceia care ştiau ar fi trebuit să anunţe autorităţile.

Gheorghe Nichita a spus, marţi, într-o conferinţă de presă, că Oliver Stan locuia într-un adăpost improvizat în localitatea suceveană Cârlibaba.

"De ceva timp, el stătea în judeţul Suceava, unde s-a exprimat de câteva ori că vrea să dinamiteze universitatea din Iaşi. Asta o ştiu din datele anchetatorilor. Cei care au auzit aceste lucruri de la bărbat ar fi trebuit să anunţe mai departe structurile statului. Dacă Poliţia din Iaşi ştia, poate că acest om era monitorizat", a afirmat Gheorghe Nichita.


Oliver Stan, bărbatul care a încercat să detoneze o bombă într-o sală de curs a Facultăţii de Electronică din Iaşi, a fost reţinut, în noaptea de luni spre marţi, pentru acte de terorism, iar potrivit procurorilor DIICOT Iaşi, el va fi dus la Institutul de Medicină Legală din Iaşi pentru expertiză psihiatrică.

Luni dimineaţă, în jurul orei 9.30, bărbatul a intrat într-o sală de curs a Facultăţii de Electonică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Iaşi, unde se aflau patru cadre didactice şi 41 de studenţi din anul al patrulea care susţineau examenul de licenţă. Bărbatul, care avea în spate un rucsac, a început să strige că va detona o bombă, cerând să vină Poliţia.

Potrivit unor surse judiciare, bărbatul avea un proiectil de război, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, în jurul căruia a improvizat un trepied cu un cui care să percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut într-o geantă un bidon de cinci litri cu benzină, iar în altă geantă ar fi fost găsite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzină.

Stan ar fi activat declanşatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizată, bomba nu a explodat, însă s-a produs o explozie de mică amploare la dispozitivul de declanşare.


x close