Antena 3 Actualitate Primar din județul Iași pus să muncească în folosul comunității 50 de zile. De vină ar fi fost o cană de vin fiert

Primar din județul Iași pus să muncească în folosul comunității 50 de zile. De vină ar fi fost o cană de vin fiert

de Gabriel Dano    |    27 Feb 2021   •   09:08
Primar din județul Iași pus să muncească în folosul comunității 50 de zile. De vină ar fi fost o cană de vin fiert Pixabay.com

Un primar dintr-o localitate de lângă Iași a fost la un pas să-și piardă mandatul după ce a fost condamnat că a condus băut. Edilul localității Grajduri s-a apărat spunând că a băut doar o cană de vin fiert, însă polițiștii au constatat o alcoolemie de 0,63 la mie.

Judecătorii ieșeni i-au dat o pedeapsă de 1 an şi 3 luni cu amânarea executării pedepsei. Constantin Zamfirache va trebui însă să muncească fără remunerare, în folosul comunităţii, timp de 50 de zile.

În ianuarie 2019, Constantin Zamfirache a fost oprit în trafic de către poliţiştii Secţiei 2 Rurale Ciurea. La verificarea cu aparatul etilotest, a rezultat că primarul era băut, aparatul înregistrând o alcoolemie de 0,63‰. Zamfirache a afirmat că băuse doar o cană de vin fiert, ceea ce nu l-a scutit de pierderea permisului de conducere, scrie ziaruldeiasi.ro.

Edilul a fost trimis în judecată, iar magistraţii Judecătoriei s-au pronunţat joi, stabilind în sarcina lui Zamfirache o pedeapsă de 1 an şi 3 luni de închisoare şi la plata a 2.200 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Judecătorii au decis însă amânarea aplicării pedepsei pe parcursul unui termen de supraveghere de 2 ani, interval în care primarul va fi obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 50 de zile, fie în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială, fie în cadrul Direcţiei de Asistenţă Comunitară.

În circumstanţe asemănătoare, condamnarea unui ales local s-a soldat de multe ori cu pierderea mandatului, notează sursa citată. Zamfirache nu a fost însă condamnat cu executare şi nici cu suspendare, ci cu amânarea executării. Practic, el îşi va petrece următorii doi ani cu sentinţa deasupra capului, dar fără ca aceasta să aibă consecinţe în acest moment.

"Fiind vorba de amânarea executării pedepsei şi nu de suspendarea ei, eventualele interdicţii nu operează, deci primarul respectiv nu-şi pierde mandatul. Dacă însă, pe parcursul termenului de supraveghere, persoana nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută vreo obligaţie stabilită de judecători, atunci instanţa poate să-i revoce amânarea şi să dispună aplicarea şi executarea pedepsei, cu consecinţe inclusiv asupra calităţii sale de ales", a explicat avocata Sandra Grădinaru.

Constantin Zamfirache se află la al optulea mandat de primar al comunei Grajduri, fiind cel mai longeviv lider de comună din judeţ.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close