Antena 3 CNN Actualitate "Un subiect de la BAC încalcă flagrant programa de examen publicată de minister"

"Un subiect de la BAC încalcă flagrant programa de examen publicată de minister"

"Un subiect de la BAC încalcă flagrant programa de examen publicată de minister"
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Iun 2011   •   15:47

Notele mici de la proba de bacalaureat la Limba şi literatura română nu reprezintă o surpriză pentru Călin Crăciun, un profesor la un liceu din România, care ne-a trimis pe adresa redacţiei, [email protected], un apel pe care l-a făcut către Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Conform profesorului de Limba şi literatura română, prin varianta subiectului de examen este încălcată flagrant programa de examen publicată de ministerul cu atribuţii în acest sens. El cere anularea rezultatelor candidaţilor la examenul de Bacalaureat din anul 2011 la proba de Limba şi literatura română (sesiunea lunii iunie) şi reorganizarea examenului la această probă.

Cităm din scrisoare motivul principal şi explicaţia profesorului:

"La subiectul al treilea este formulată următoarea cerinţă:
Redactează un eseu de două-trei pagini, despre particularităţile de construcţie a personajului dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.

Ei bine, această cerinţă este neconformă programei examenului, care nu prevede în mod explicit că elevii sunt obligaţi să studieze o operă dramatică aparţinând vreunuia dintre cei trei autori.

Iată formularea din programă: „Autori canonici: Mihai Eminescu, Ion Creangă, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, G. Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, G. Călinescu, E. Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Notă. Conform programei şcolare în vigoare, examenul de bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.


Din ceea ce se înţelege foarte clar mai sus, elevii nu sunt obligaţi să studieze, la fel cum profesorii nu sunt obligaţi să predea, o operă dramatică aparţinând vreunuia din autorii precizaţi în cerinţa de examen, ci doar un singur text, indiferent de genul literar. Prin urmare, elevii sunt obligaţi să cunoască pentru examenul de bacalaureat doar un singur text din fiecare autor canonic, fără a fi neapărat necesar ca textul respectiv să fie încadrat într-o anumită specie
", scrie Călin Crăciun.

Vedeţi scrisoare în întregime aici.





×
Subiecte în articol: Ministerul Educației Daniel Funeriu
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close