Antena 3 CNN Actualitate USR vrea modificări ale proiectului privind alegerea primarilor în două tururi

USR vrea modificări ale proiectului privind alegerea primarilor în două tururi

USR a depus 10 amendamente la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul intenţionează să-şi angajeze răspunderea, printre care eliminarea prevederii potrivit căreia cetăţenii care au viză de flotant de mai puţin de 90 de zile nu pot vota în localitatea respectivă.

USR vrea modificări ale proiectului privind alegerea primarilor în două tururi
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Ian 2020   •   18:12

Astfel, USR solicită eliminarea articolului care prevede că "persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile". În prezent, în legea în vigoare, termenul este de 45 de zile.

USR a motivat că o astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul turismului electoral, în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu, iar "principalul efect va fi acela că un număr foarte mare de cetăţeni, studenţi, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale".

Un alt amendament al USR se referă la diminuarea procentului de semnături necesare pentru înscrierea candidaturilor în alegeri, astfel încât acesta să fie minimum 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral şi în listele electorale complementare din circumscripţia pentru care candidează, faţă de minimum 1% cum este în prezent. "Atunci când numărul de semnături este prea mare, aceasta se transformă într-o veritabilă barieră în calea candidaţilor independenţi şi a partidelor", consideră USR.

USR mai propune amendamente care modifică procedura de acreditare a observatorilor interni şi internaţionali la alegeri.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close