De ce este în regulă ca vaccinurile să fie transportate în cutii de pizza. Explicația autorităților

de Gabriel Dano    |    06 Ian 2021   •   18:45
De ce este în regulă ca vaccinurile să fie transportate în cutii de pizza. Explicația autorităților independentonline.ro

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a făcut, miercuri, precizări privind distribuția vaccinului anticovid, după ce presa a publicat imagini în care vaccinul era transportat în cutii de pizza.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” precizează că vaccinul Pfizer-BioNtech este livrat de către producător în cutii cu dimensiunile 230/230/40 mm ce conțin 195 de flacoane de 5 doze fiecare.

„Numărul de doze de vaccin solicitate de spitale și direcțiile de sănătate publică județene este, în majoritatea cazurilor, mai mic decât numărul dozelor aflate într-o cutie, motiv pentru care este necesară desfacerea cutiilor și împărțirea flacoanelor în alte cutii mai mici.

În acest sens, pentru demararea campaniei de vaccinare, a fost aleasă soluția achiziționării din comerț a unei cutii cu dimensiunile de 250/250/40 mm care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer, pentru a se putea încadra cât mai bine în recipientele calificate pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8℃”, a transmis sursa citată.

"Înscrisul de pe cutia folosită nu influențează în vreun fel siguranța vaccinului”

Deoarece distribuirea vaccinului a început în perioada sărbătorilor de iarnă, furnizorii de ambalaje nu au avut activitate, a mai precizat institutul.

„Toate vaccinurile distribuite de Centrul național de stocare sunt transportate în condițiile recomandate de către producător, respectându-se cu strictețe lanțul de frig impus, atât stocare la -70℃, manipulare în camera de frig de 2-8℃ cât și transportul în recipientele speciale, iar înscrisul de pe cutia folosită nu influențează în vreun fel siguranța vaccinului”.

La Spitalul din Slobozia vaccinul anti-COVID-19 a ajuns în cutii de pizza. Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a declart că nu a știut acest aspect, însă, din punctul său de vedere este important să se respecte lanțul de frig.

x close