x close

Veste proastă! Câte minute rezistă în aer particulele purtătoare de coronavirus

de D.G.    |    14 Mai 2020   •   17:43
Veste proastă! Câte minute rezistă în aer particulele purtătoare de coronavirus Pixabay.com

Cercetătorii din lumea medicală au aflat cât timp rezistă în aer picăturile și particulele de salivă infectate cu coronavirus care sunt aruncate în aer atunci când oamenii vorbesc.

Potrivit unei noi estimări a cercetătorilor de la Institutele Naționale de Sănătate și de la Universitatea din Pennsylvania, o persoană care vorbește tare un minut generează cel puțin 1000 de astfel de particule care conțin coronavirus.

Aceste picături și particule rămân în aer peste opt minute, arată un studiu publicat marți în jurnalul științific PNAS. Practic, este suficient ca o persoană sănătoasă să inhaleze aceste particule pentru ca ea să se infecteze cu noul coronavirus, relatează CNN, citat de Cancan.

Pentru a face acest experiment, oamenii de știință americani au cerut unei persoane să repete cuvintele „Rămâi sănătos!”, într-un spațiu care simulează un mediu cu aer stagnant.

Fraza a fost aleasă, spun cercetătorii, pentru că grupul de cuvinte „th”, în limba engleză, din cuvântul „healthy”, generează astfel de picături de salivă.

Apoi, ei au folosit un laser pentru a observa ce se întâmplă cu aceste particule după ce ele au părăsit cavitatea bucală. Rezultatul a fost că picăturile mari s-au micșorat și evaporat în aer, însă au rămas în aer timp de peste opt minute.

Parteneri
Parteneri
sati