Antena 3 Actualitate Vezi aici cum funcţionează reţetele electronice. Medicii pot prescrie cel mult şapte medicamente pe o reţetă

Vezi aici cum funcţionează reţetele electronice. Medicii pot prescrie cel mult şapte medicamente pe o reţetă

de S.T.    |    04 Iul 2012   •   19:07
Vezi aici cum funcţionează reţetele electronice. Medicii pot prescrie cel mult şapte medicamente pe o reţetă
Sursa foto: Foto: Mediafax

Medicii, farmaciştii şi pacienţii au rol bine definit în cadrul sistemului de prescripţie electronică, certificarea doctorului fiind primul filtru pentru elaborarea reţetei, urmat de identificarea beneficiarului medicamentelor, pe o singură reţetă putând fi prescrise cel mult şapte medicamente, informează Mediafax.

Directorul Departamentului eHealth din SIVECO Romania, Dragoş Dobran, a explicat modul în care funcţionează sistemul prescripţiei electronice şi beneficiile acestuia.

Potrivit lui Dobran, fiecare categorie de beneficiari are un rol binedefinit în cadrul sistemului de prescripţie electronică. Astfel, medicii trebuie să se conecteze la sistem cu certificatul digital calificat, aceasta implicând faptul că sunt înregistraţi în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) cu o formă contractuală validă.

"Acesta este primul filtru. După aceea, este identificat pacientul în sistem şi, dacă el este asigurat, reţeta este automat completată cu o serie de date şi este înregistrată în sistem", a explicat directorul Departamentului eHealth din Siveco.

Pentru vizitele la domiciliu, medicii trebuie să pretipărească, la calculator, un număr de reţete care vor avea, în codul de bare 2D, doar identificarea reţetei şi a unităţii medicale. Restul datelor se vor completa manual, în două exemplare, citeţ, cu majuscule. Pe o singură reţetă nu pot fi trecute mai mult de şapte medicamente.

Pacientul va primi un exemplar semnat şi parafat. Medicul va trebui cu prima ocazie, dar nu mai devreme de sfârşitul lunii, până când face raportarea în SIUI, să introducă în sistem reţeta cu aceleaşi date de pe exemplarul păstrat ca martor, a mai spus Dobran.

Reţeta electronică prezintă avantaje pentru pacienţi, ei fiind mai bine informaţi şi primind mai repede medicamentele în farmacie.

"Pentru fiecare medicament, ei vor afla de la farmacist variantele care au aceeaşi Denumire Comună Internaţională (DCI), forma de prezentare, valoarea contribuţiei personale faţă de preţul compensat. Deci vor putea să facă alegerea în cunoştinţă de cauză", a adăugat Dobran.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close