Antena 3 CNN Actualitate Violeta Alexandru, soluții pentru părinți: "Munca de acasă. Nu recomand concediul medical sau de odihnă"

Violeta Alexandru, soluții pentru părinți: "Munca de acasă. Nu recomand concediul medical sau de odihnă"

În contextul în care premierul a decis închiderea școlilor până pe data de 22 martie, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a venit cu o serie de propuneri pentru părinții care se văd nevoiți să rămână cu copiii acasă.

Violeta Alexandru, soluții pentru părinți: "Munca de acasă. Nu recomand concediul medical sau de odihnă"
Sursa foto: Foto: Violeta Alexandru/ Facebook
10 Mar 2020   •   23:46

"Prin decizia de închidere a școlilor și grădinițelor, părinții a peste 3 milioane de copii se află în situația de a identifica soluții alternative pentru supravegherea copiilor. Părinții s-au confruntat cu aceeași întrebare: avem un plan de rezervă? Cei care au soluții, au răsuflat ușurați. Cei care nu au prin preajmă rude, cei care au un program de lucru îndelungat, cei care nu au angajatori îngăduitori s-au aflat, dintr-o dată, într-o situație disperată.

Gândul meu s-a dus la cazul lui B., tată din familie monoparentală, care are în îngrijire o fetiță de 3 ani. În urma unei tragedii, mama a decedat la nașterea fetiței, tatăl a rămas să își crească fiica singur. O are înscrisă la o grădiniță cu program prelungit. M-am gândit imediat ce poate să facă Ministerul pentru acest om și pentru alții ca el", a spus ministrul.

Soluțiile date de Violeta Alexandru pentru părinți:

1. Munca de acasă, acolo unde angajatorul permite acest lucru;
2. Telemunca, acolo unde angajatorul, specificul muncii și condițiile logistice permit;
3. Flexibilizarea programului de muncă (modificarea orelor de începere a programului de lucru, prestarea doar a câtorva ore pe zi sau doar a câtorva zile pe săptămână la sediul angajatorului restul muncii urmând a se desfășura de la distanță).

Ministrul Muncii a spus că în cazul familiilor cu doi părinți, e de preferat să facă în așa fel încât unul dintre ei să muncească dimineața, iar celălalt seara. "De asemenea, la nevoie, dând dovadă de spirit de solidaritate, mai multe familii se pot organiza, astfel încât, pe rând, câte un părinte, prin rotație, să rămână acasă cu cei mici".

Violeta Alexandru a spus că nu ar recomanda în această perioadă concediul de odihnă și nici concediul medical.

"Nu aș recomanda:

1. Concediul de odihnă, în această perioadă. Mai mult, unii angajatori pot nega, pe baza actualei legislații, acordarea concediului unor angajați care cer, în masă, concediul de odihnă.

2. Concediul medical. Nu vreau să discut despre cum se poate obține, dintr-o dată, un astfel de document", a mai spus ministrul.

Toate școlile din România vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, până în 22 martie, având în vedere situația creată de răspândirea coronavirusului în țara noastră, a anunțat premierul Ludovic Orban.

29 de cazuri de coronavirus confirmate în România 

Până în momentul de față au fost înregistrate 29 de cazuri de coronavirus în România. Dintre pacienții confirmați, 5 sunt declarați vindecați și au fost externați. Astăzi au fost înregistrate inițial 8 cazuri noi în București, ulterior încă 3 în Arad, Hunedoara și Caraș-Severin, iar în această seară încă o femeie din București a fost diagnosticată. Ultimul caz este al unei femei în vârstă de 47 de ani, din București.

Până în prezent au fost lucrate 1179 de teste. Dintre acestea 1150 sunt negative și 29 sunt pozitive.

107 persoane se află în carantină și alte 11.505 sunt monitorizate la domiciliu, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

×
Subiecte în articol: coronavirus
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close