Antena 3 CNN Actualitate Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și președintele României, Klaus Iohannis, întâlnire istorică, la Palatul Cotroceni | Editie eveniment la Antena 3

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și președintele României, Klaus Iohannis, întâlnire istorică, la Palatul Cotroceni | Editie eveniment la Antena 3

Kamala Harris, vicepreședintele Statelor Unite, a vizitat vineri România pentru a transmite un mesaj de solidaritate cu aliații de pe flancul estic al NATO.

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și președintele României, Klaus Iohannis, întâlnire istorică, la Palatul Cotroceni | Editie eveniment la Antena 3
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mar 2022   •   14:45

Urmăriți la Antena 3 vizita vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, în România. 

Update 18.00. Vizita Kamalei Harris în România a luat sfârşit odată cu decolarea în jurul orei 18:00 de pe Aeroportul Otopeni

Update 16.30. Klaus Iohannis: Această vizită reflectă profunzimea și forța Parteneriatului strategic bilateral

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în timpul declarației comune cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris, că aliații NATO nu vor „ceda niciun milimetru” și că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe.

"Îi mulțumesc doamnei vicepreședinte pentru prezența sa în România în aceste momente de cumpănă pentru comunitatea democratică şi pentru securitatea euroatlantică.

Aceasta vizită reflectă, odată în plus, profunzimea şi parteneriatul strategic bilateral şi angajamentul ferme al SUA pentru securitatea României şi a aliaților de pe flancul estic

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, și președintele României, Klaus Iohannis, declaraţii live, la Palatul Cotroceni 

"Aş vrea să mulțumesc poporului român din partea SUA. Sub conducerea preşedintelui Iohannis, România a fost extraordinară prin generozitatea şi curajul pe care l-a arătat în acest moment. 

Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Sunt în România să reîntăresc acest angajament şi să mulțumesc poporului român.

Puterea AlianţeI noastre este acum mai mare decât oricând şi puterea Alianței noastre include angajamentul nostru să respectăm, să apărăm principiile noastre şi integritatea teritorială a țarilor independente, în acest caz Ucraina.

Este clar că tot ce trebuie să facem ca răspuns la războiul lui Putin inclusiv să fim aliați în cadrul NATO", a spus vicepreşedintele SUA Kamala Harris. 

Update 15.37. Jurnaliști europeni și americani se află în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni în așteptarea declarației de presă comune a vicepreședintelui SUA și președintelui României.

Update 14.45. Antena 3 a prezentat în exclusivitate imagini de la întâlnirea președintelui României, Klaus Iohannis, cu vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris.

Update 14.02. A fost intonat atât imnul Statelor Unite ale Americii, cât și imnul României. 

Update 14.00. Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a fost primită vineri la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Update 13.37. Vicepreședintele Statelor Unite a plecat spre Palatul Cotroceni, unde este așteptat de Klaus Iohannis. 

Update 13.30. Kamala Harris a coborât din avion și a fost întâmpinată la aeroport de ministrul de externe al României și de ambasadorul României în SUA.

Update 13.17. Din avion a coborât deja echipa de securitate care asigără perimetrul. Următorii care au coborât din avion sunt jurnaliștii care l-au însoțit pe vicepreședintele SUA. 

Update 13.10.  Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a aterizat la București. 

Președintele Klaus Iohannis și vicepreședintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre și a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunității transatlantice privind adoptarea de noi sancțiuni privind Rusia.

Mesajul vicepreședintelui SUA

Opt ani au trecut de când în România nu a mai venit un reprezentant american de nivelul vicepreședintelui Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris. Statele Unite vin cu același mesaj pentru România, mesaj care a fost transmis deja în Polonia unde a fost deja omul 2 de la Casa Albă.

”Statele Unite sunt pregătite să apere fiecare centimetriu din teritoriul NATO. Statele Unite iau în serios faptul că un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor!”.

Două state cu poziții strategice pe flancul estic al NATO, România și Polonia, au graniță comună cu Ucraina și se confruntă cu fluxuri mari de refugiați. 

Statele Unite vor oferi inclusiv asistență umanitară. 

”De săptămâni întregi, cu siguranță în ultimele 24 de ore, suntem martorii unei atrocități de proporții inimaginabile”, mai spune Kamal Harris. 

Aeronava care o aduce pe Kamala Harris în România va ateriza pe aeroportul din Otopeni în jurul orei 13.00.

Șoferii sunt sfătuiți să evite DN1

Brigada rutieră recomandă conducătorilor auto ca, între orele 12.00 și 17.00, să evite pe cât posibil deplasarea pe Drumul Național 1, astfel încât să nu se creeze ambuteiaje. 

De la aeroport, vicepreședintele Statelor Unite va merge direct la Palatul Cotroceni, acolo unde va fi primită de președintele Klaus Iohannis. Potrivit programului, la ora 14.00 va avea loc primirea oficială, urmată de convorbiri tête-à-tête.

După întâlnirea privată între Kamala Harris și Klaus Iohannis, discuțiile vor continua într-un format mai larg. Potrivit unor surse oficiale, Florin Cîțu, Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă, primii oameni în stat după Klaus Iohannis, vor avea și ei, tot la Palatul Cotroceni, convorbiri oficiale cu omul 2 al Americii. 

Măsuri extreme de securitate

Autoritățile au luat măsuri extreme de securitate pentru vizita vicepreședintelui Statelor Unite. 

Câteva sute de persoane vor fi implicate în asigurarea securității acesteia. Este vorba despre ofițeri români, angajați ai SPP, SIE, SRI, Ministerului Apărării și Ministerului de Interne. Coloana oficială va fi formată din zeci de mașini, toate blindate, care se vor întinde pe o lungime de aproximativ 300 de metri.

De la aeroport și până la Palatul Cotroceni va fi creat un culoar special pentru trecerea vicepreședintelui american şi nu se va cunoaște mașina în care se va afla Kamala Harris.

Deplasarea se va face pe DN1, iar tot traseul, până la Palatul Victoria, va fi păzit.

Al doilea om al Americii nu va sta mai mult de patru ore pe pământ românesc. Va ateriza pe aeroportul din Otopeni, după ora 13.00, și va decola, în aceeași zi, în jur de ora 17.00.

Cine este Kamala Harris, al doilea om de la Casa Albă

Kamala Harris este cunoscută drept unul dintre cei mai proeminenți politicieni de peste Ocean. A candidat pentru nominalizarea democrată la președinție la alegerile din 2020 și a atras atenția publicului național înainte de a-și încheia campania pe 3 decembrie 2019. Și-a anunțat candidatura pentru vice-președinție alături de candidatul Joe Biden la alegerile din 2020. 

În facultate, s-a bazat foarte mult pe susținerea colegelor din organizația studențească. Kamala Harris face parte dintr-o organizație de acest tip care are peste 300.000 de membri. 

Kamala a absolvit facultatea de drept la Universitatea California și și-a început cariera la Biroul Procurorului districtual din Almeda. 

Chiar înainte să devină procuror, ea s-a străduit să lucreze cu unele dintre cele mai dezavantajate femei din zona golfului. Organiza oamenii ca să combată problemele reale, cum ar fi victimele traficului de femei tinere. 

În 2003, ea a devenit procuror-şef în San Fancisco. În scurt timp a fost aleasă procuror-general al statului California, fiind prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat această funcție.

Kamala Harris şi-a făcut cunoscută poziţia cu privire la pedeapsa cu moartea când candida la funcţia de procuror districtual. Ea nu crede în pedeapsa cu moartea. A fost atacată dur pentru acest lucru şi era cu adevărat singură în această luptă, dar convingerile sale nu au fost niciodată clătinate. A fost şi momentul în care a ales să îşi facă debutul în politică. Kamala a devenit astfel unul dintre politicienii în ascensiune din Partidul Democrat. În 2017, ea a devenit senator de California.

În 2019 Joe Biden, a ales-o pe senatoarea Kamala Harris drept candidată la funcția de vicepreședinte, aceasta fiind prima femeie de culoare care a fost selectată de către un partid major într-un tandem prezidențial, din istoria Statelor Unite.

Ultima vizită a unui vicepreședinte al SUA în România a avut loc în mai 2014, când actualul președinte, Joe Biden, efectua o vizită la București pe fondul anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și a destabilizării estului Ucrainei.

Aeronava cu care Kamala Harris vine la București

Air Force Two este denumirea dată aeronavei care îl transportă pe vicepreședintele SUA. Termenul este deseori asociat cu Boeing C-32, un 757 modificat care este de cele mai multe ori folosit de vicepreședinte. Boeing C-32 este o versiune militară dezvoltată pornind de la 757-200. US Air Force deține 6 asemenea exemplare. 

Zona din faţă a avionului este prevăzută cu un centru de comunicare, o toalete şi zece locuri business. A doua secțiune este un spațiu de odihnă, prevăzută cu zone de schimb, iar a treia zonă este o sală de conferințe.

×
Subiecte în articol: Kamala Harris Klaus Iohannis
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close