World Wide Web. Apelul lansat de inventatorul internetului

12 Mar 2019   •   15:27
World Wide Web. Apelul lansat de inventatorul internetului

World Wide Web Inventatorul World Wide Web, britanicul Tim Berners-Lee, a susţinut luni, la Geneva, cu ocazia a 30 de ani de la naşterea reţelei, că utilizatorii ar trebui să deţină ''controlul complet'' asupra datelor personale, relatează marţi AFP.

World Wide Web "Filozofia Fundaţiei pentru Web este că ar trebui să aveţi un control complet asupra datelor voastre. Nu este vorba despre petrol, nu este materie primă, nu este o substanţă", a declarat Berners-Lee în timpul unei discuţii cu câţiva jurnalişti la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), locul de naştere al Web-ul.

World Wide Web "Nu ar trebui să le puteţi vinde pe bani. Controlul şi accesul asupra datelor sunt drepturi", a adăugat acesta.

World Wide Web Inventatorul a recunoscut însă că este dificil să impui o reglementare strictă în toate cazurile. "Câteodată, este nevoie de o legislaţie care să prevadă că datele personale, similar datelor genetice, nu pot fi niciodată utilizate", a spus acesta.

World Wide Web Berners-Lee a avertizat asupra unui ''viitor posibil'', când ''browser-ul dumneavoastră va păstra urme despre tot ceea ce cumpăraţi, browser-ul dumneavoastră va păstra, de asemenea, datele financiare'', iar ''atunci, browser-ul vostru va şti mai multe despre dumneavoastră decât Amazon''.

World Wide Web "Nu trebuie să presupunem că lumea va rămâne aşa cum este acum'', a avertizat acesta, făcând apel la utilizatorii de internet să-şi apere drepturile şi să nu se aştepte ca acestea să le fie apărate de guverne.

World Wide Web În 1989, pe când lucra la Centrul de calcul de la CERN, în apropiere de Geneva, Tim Berners-Lee a imaginat ''un sistem de gestiune descentralizată a informaţiei'', care a devenit actul de naştere al Web-ului.

World Wide Web Tim Berners-Lee se ocupa de anuarul intern al CERN, dar în paralel, a iniţiat demersuri care să le permită miilor de oameni de ştiinţă din lume să-şi poată comunica, la distanţă, cercetările desfăşurate în cadrul organizaţiei.

World Wide Web Cu ocazia celebrării a 30 de ani de la crearea World Wide Web, Berners-Lee va iniţia ''marţi un turneu de 30 de ore - pentru cei 30 de ani ai Web-ului'', de la CERN la Londra, apoi în Africa, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt din cadrul organizaţiei.

World Wide Web La 30 de ani de la inventarea reţelei, Berners-Lee a redactat anul trecut ''un contract pentru Web'', destinat să asigure veridicitatea informaţiei prezente pe internet. Acesta a creat, de asemenea, o platformă botezată ''Solid'', care să permită utilizatorilor controlul asupra datelor personale.

World Wide Web Lansarea proiectului va trebui să răspundă neliniştilor care vizează vânzările de date personale fără consimţământul utilizatorilor.

World Wide Web Inventatorul a declarat săptămâna trecută la Washington că obiectivul proiectului este de a ''separa aplicaţiile de stocare a datelor'' astfel încât utilizatorii să poată decide unde şi cum îşi pot dezvălui datele persoanele.

Parteneri
x close