Antena 3 CNN Actualitate Ziua maghiarilor celebrată în România

Ziua maghiarilor celebrată în România

Ziua maghiarilor celebrată în România
15 Mar 2007   •   07:50

Preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, s-a aflat, în cursul zilei de joi, la Oradea, unde a participat la depunerile de coroane şi la slujba dedicată Zilei Naţionale a Maghiarilor de Pretutindeni şi va avea o întâlnire cu episcopul reformat de Piatra Craiului Laszlo Tokes. Solyom se află de două zile într-o vizită neoficială în România, iar miercuri a vizitat, în judeţele Alba, Cluj şi Sălaj, mai multe obiective culturale.

În cursul serii de miercuri, Solyom a participat la Opera Maghiară din Cluj la o manifestare dedicată Zilei Naţionale a Maghiarilor de Pretutindeni. În cadrul acestui eveniment, preşedintele Ungariei a înmânat distincţii mai multor scriitori, pictori şi actori ai comunităţii maghiare din Transilvania.

Preşedintele Ungariei a vorbit la Cluj despre importanţa autonomiei maghiarilor din Transilvania şi a declarat că există mai multe soluţii pentru rezolvarea problemei autonomiei. ?Noi, maghiarii din Transilvania, putem deveni uşor un grup etnic în scădere numerică, exotic, dacă nu vom fi solidari. Dar, dacă avem în noi forţa, capacitatea de a ne uni, voinţă şi fidelitate pentru unitate, atunci poate vom putea înfăptui, după multe proiecte eşuate, pe acela care a apărut mereu, trecând apoi în umbră, dar care azi pare din nou realizabil: putem construi o Transilvanie după model elveţian! De ce Transilvania nu ar putea deveni, în sfârşit, pământul libertăţii, egalităţii şi fraternităţii??, a declarat liderul UDMR, Marko Bela, participant şi el la eveniment.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close